Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Svätá Apolena býva v hmle často zahalená

Táto dnešná pranostika sa aj naplní. Vo štvrtok bude prevažne polooblačno, ojedinele hmla. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia. Meniny má Zdenko.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Svätá Apolena býva v hmle často zahalená
Zdroj: TASR

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Zdenko

Mužské meno Zdenko má český pôvod a vo voľnom preklade znie ako „tu slávny“, „oslavujúci dielo“. Zdenkovia nie sú veľmi priebojní, skôr sú ovplyvniteľní a citliví. Nálady týchto mužov sú premenlivé. Ak Zdenkovia nenatrafia na povolanie, ktoré im „sedí“, stávajú sa z nich labilní ľudia. Preto je úlohou rodičov, aby boli dôslední a správne ich nasmerovali.

Muži s týmto menom niekedy zatúžia po samote, inokedy by svoj byt zaplnili do posledného miesta známymi. Ich vôľa aj mravný charakter závisia od okolností. V živote majú dosť šancí, no často si ich zmaria vlastnou nerozvážnosťou.

Stalo sa doma

1962 – Narodila sa v Košiciach herečka Zuzana Tlučková.

1993 – Samostatná Slovenská republika (SR) sa stala členom UNESCO.

Stalo sa vo svete

1540 – Konali sa prvé konské dostihy v Anglicku – chesterskom Rodeye Fields.

1881 – Zomrel ruský spisovateľ Fiodor Michajlovič Dostojevskij, jeden z najvýznamnejších svetových spisovateľov, ktorý svojimi románmi ako Bratia Karamazovci, Dvojník, Zločin a trest, Diablom posadnutí či Idiot ovplyvnil mnohých spisovateľov a filozofov. Je považovaný za predchodcu existencializmu, ale aj kritického realizmu. Narodil sa 11.11.1821.

Skladba dňa

1951 – Narodil sa Dennis Thomas, hráč na dychových nástrojoch skupiny Kool & The Gang. Disko-funková formácia pod týmto názvom vznikla v roku 1968 v Jersey City. Prvú LP platňu vydali pod názvom Kool & The Gang v roku 1969.

Presadili sa v roku 1973, ďalších 15 rokov potom patrili k špičke americkej hudobnej scény. V hitparáde mali celkom 22 piesní, hitmi sa stali skladby Jungle Boogie v novembri 1973, Hollywood Swinging v júni 1974, Ladies Night v novembri 1979, Celebration v novembri 1980, Get Down On It v decembri 1981, Joanna v januári 1984 či Cherish v auguste 1985.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM