Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň televízie bude zamračený, meniny má Elvíra

Pranostika hovorí: "Keď je na Obetovanie Panny Márie noc jasná, čistá, krutá zima sa k nám chystá". Meniny má Elvíra. Zamračené, občasný dážď, na horách sneženie. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň televízie bude zamračený, meniny má Elvíra
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Elvíra

Ženské meno Elvíra má španielsky pôvod a v preklade znamená „vznešená“, „kňažná“. S nositeľkami tohto krstného mena sa stretávame na Slovensku málokedy. Elvíry oslavujú meniny 21. novembra. Sú to trpezlivé dámy, ktoré sa k cieľom dopracujú s pozoruhodnou vytrvalosťou.

Ako študentky sú svedomité, presné a vnímavé. Vynikajú všade, kde je potrebné rozhodnúť sa, rýchlo sa zorientovať a systematicky pracovať. Môžu byť z nich napríklad dobré obchodníčky, účtovníčky alebo sekretárky.

Elvíry o svojom citovom živote takmer nehovoria. Dá sa povedať, že táto téma im nie je práve príjemná. Majú málo priateľov, ale spoľahlivých a najmä vplyvných. Keďže sú z času na čas úzkostlivé a prirýchlo jedia, mali by si dávať pozor na žalúdok, zo stravy vylúčiť ťažké jedlá a konzumovať viac zeleniny aj ovocia.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú hnedozelená a modrá. Ochranné rastliny čakanka, saturejka, ochranné kamene jaspis a zafír.

Stalo sa doma

1849 – V Bratislave slávnostne rozpustili slovenský dobrovoľnícky zbor.

1905 – Narodil sa v Paludzi filmový herec ADAM MATEJKA, ktorý od roku 1953 vytvoril vyše 100 filmových a televíznych postáv. Vynikol najmä v postavičkách rázovitých dedinských starcov. Zomrel 21.4.1988.

1939 – Slovenský minister zahraničných vecí Matúš Černák podpísal so svojím nemeckým partnerom Joachimom von Ribbentropopm zmluvu o pričlenení časti územia bývalého Poľska k Slovenskej republike. Išlo o niekoľko spišských a oravských obcí, ktoré boli k Poľsku pričlenené v roku 1920 na základe rozhodnutia mierovej konferencie.

2002 – Slovensko dostalo pozvánku do NATO. Aliancia na svojom summite v Prahe pozvala tiež tri pobaltské štáty – Litvu, Lotyšsko, Estónsko – a zástupcov Balkánu – Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko.

Stalo sa vo svete

1344 – Položili základný kameň Katedrály sv. Víta v Prahe.

1877 – Thomas Alva Edison oboznámil verejnosť so svojím vynálezom fonografu, prístroja zaznamenávajúceho a reprodukujúceho ľudský hlas a hudbu.

1920 – Krvavá nedeľa: Príslušníci Írskej republikánskej armády (IRA) zavraždili 14 dôstojníkov britskej tajnej služby nasadených na vypátranie vodcov IRA. Britské jednotky následne obkľúčili športový štadión v Dubline, pri streľbe zahynulo 12 ľudí a neskôr zastrelili ďalšie dve osoby.

1946 – Prvým predsedom rady ministrov (premiérom) Bulharskej republiky sa stal Georgi Dimitrov.

1980 – Vypukol veľký požiar v grandhoteli Casino v Las Vegas. Zahynulo viac ako 100 ľudí a približne 500 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Skladba dňa

1965 – Narodila sa Björk Gudmundsdóttir, Rejkjavik, Island, speváčka a klaviristka. Hru na klavíri študovala od jedenástich rokov. Začínala v skupine Split & Snot. V roku 1992 sa rozhodla pre sólovú dráhu. V júli 1993 vydala prvý sólový album s názvom Debut. Osem štúdiových albumov má na svojom konte táto najúspešnejšia islandská speváčka, ôsmy s názvom Biophilia vyšiel v októbri 2011, predchádzajúci Volta vydala v máji 2007. K diskografii patria aj tri kompilácie. V anglickej TOP 30 mala dvanásť skladieb, najúspešnejšou z nich bola v novembri 1995 It's Oh So Quiet.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM