Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sviatok Troch kráľov bude polooblačný, meniny má Antónia

S dnešným dňom sa viaže pranostika: Ak je na Tri krále jasno, zdarí sa pšenica. Meniny má Antónia. Polooblačno až oblačno, na severozápade prehánky. Teploty 4 až 9 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sviatok Troch kráľov bude polooblačný, meniny má Antónia
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Antónia

Ženské meno Antónia má latinský pôvod a v preklade znamená „vynikajúca“. S nositeľkami tohto mena sa stretávame na Slovensku ojedinele a oslovujeme ich Tonka, Tonina, Tonička. Svoje meniny oslavujú 6. januára.

Antónie sú plné dôvtipu a neustále v pohybe. Zbožňujú slnko a túžia spoznávať exotické krajiny a nových ľudí. Tieto ženy nežijú v ústraní, svoj život potrebujú naplno prežívať. Môžeme u nich spozorovať, že sú schopné dokonale predstierať emócie, dokonca tak, že presvedčia i samy seba pomocou dojemných dôverností, ktoré sú však viac-menej vymyslené. Neznesú, aby sa veci udiali bez nich. Často sa obklopujú partiou skvelých priateľov. Nemožno povedať, že štúdium Antónie nadchýna. Keď dospejú, vyberú si napríklad miesto spravodajkyne, sú vždy pripravené zbaliť kufre a odísť tam, kde sa niečo deje.

Antónie nemajú veľmi pevné zdravie. Ich obľúbená farba je červená, ochranná rastlina rumanček a ochranný kameň rubín.

Stalo sa doma

1884 – Začalo sa vyučovanie na Vinohradníckej škole v Bratislave, ktorá bola prvou svojho druhu v Uhorsku.

1938 – Narodil sa v Bratislave legendárny hokejista a tréner JOZEF GOLONKA, viacnásobný medailista z MS a z OH.

1947 – Narodil sa v Bratislave hudobník, basgitarista FEDOR FREŠO, jeden z najvýraznejších inštrumentalistov slovenskej rockovej hudby. Člen legendárnych hudobných zoskupení ako napríklad Soulman, Prúdy, Collegium Musicum či Fermata.

1983 – Pápež Ján Pavol II. vysvätil za biskupa rektora Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme Dominika Hrušovského.

1992 – Zomrela v Bratislave učiteľka, redaktorka, spisovateľka, autorka literatúry pre deti a mládež ELENA ČEPČEKOVÁ. Narodila sa 26.1.1922.

2009 – V oblasti dodávok zemného plynu na Slovensko nastal krízový stav. Dodávky v dôsledku sporu medzi Ruskom a Ukrajinou klesli o 70 percent.

Stalo sa vo svete

1950 – Veľká Británia ako prvý západný štát uznala de iure Čínsku ľudovú republiku.

1978 -Americký minister zahraničných vecí Cyrus Vance odovzdal v maďarskej Budapešti uhorskú kráľovskú korunu a ostatné korunovačné klenoty, ktoré v roku 1944 odviezli do USA maďarskí utečenci. Koruna je známa pod názvom svätoštefanská.

2002 -Dolná komora argentínskeho parlamentu schválila návrh vlády nového prezidenta Eduarda Duhaldeho, ktorý poskytol vláde široké právomoci pri devalvácii argentínskeho pesa a obnove krízou zasiahnutej ekonomiky.

2008 – Jedna z najslávnejších výletných lodí na svete Queen Elizabeth 2 (QE2) sa vydala z britského prístavu Southampton na svoju poslednú okružnú plavbu, po ktorej ju premenili na plávajúci hotel v Spojených arabských emirátoch (SAE).

2009 – Ruský energetický monopol Gazprom znížil dodávky plynu do Európy o približne dve tretiny.

2010 – Americkí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sa stali majstrami sveta, keď v dramatickom finále v kanadskom Saskatoone zdolali domáci výber „javorového listu“ 6:5 po predĺžení.

Skladba dňa

1946 – Syd Barrett (vlastným menom Roger Keith Barrett), Cambridge, spevák a skladateľ, zakladajúci člen legendárnej skupiny Pink Floyd. Patril k výrazným postavám britského psychedelického rocku. Jeho muzikantské začiatky patria k skupinám Geoff Mott & The Mottoes a Hollering Blues. Na konci roku 1965 bol pri založení skupiny Pink Floyd, ich prvý názov bol Pink Floyd Sound. V apríli 1967 vydali prvý singel so skladbou Arnold Layne. V auguste 1967 nahrali prvý album The Piper At The Gates Of Dawn. Bolo na ňom 11 skladieb, osem z nich zložil sám Barrett. Po vydaní albumu zo skupiny odišiel, príčinou bola drogová závislosť a psychická nevyrovnanosť. Na sólovej dráhe vydal tri albumy, najväčší ohlas mal The Madcap Laughs, vydaný v januári 1970. Syd Barrett zomrel 7. júla 2006 (rakovina pankreasu) vo veku 60 rokov v Cambridge.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM