Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Teploty sa vyšplhajú k tridsiatke. Meniny majú svojrázni Dušanovia i "motýlí" spevák

Dnešný deň si užijeme s letnými teplotami. Na väčšine územia bude takmer 30°C, niekde nám aj spŕchne. Dvojnásobným oslávencom, s ktorým si môžete spríjemniť deň, je spevák Dušan Grúň.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teploty sa vyšplhajú k tridsiatke. Meniny majú svojrázni Dušanovia i "motýlí" spevák
Zdroj: TASR

Západ: Malá, prechodne aj zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 25 až 27 °C, severozápadný vietor do 20 km/h.

Stred: Zrána bude na strednom Slovensku ojedinele hmla. Cez deň malá, miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 28 °C., na Horehroní aj chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 °C, slabý vietor.

Východ: Malá, miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27 °C, severný vietor 5 až 20 km/h.

Meniny má svojrázny Dušan

Mužské meno Dušan má slovanský pôvod a význam mena je „ten, kto má dušu“. Dušanovia sú ovplyvniteľní a subjektívni. Na všetko nazerajú svojským spôsobom. Sú to muži, ktorí vedia vziať kormidlo do rúk a dokážu sa vyhnúť nebezpečným útesom. V citovom živote sú to nežní tyrani, ktorí vás jemne obalia svojou precitlivenosťou a načisto ochromia. Dušanovia majú zdravie uspokojivé, ale rýchlo sa unavia. Sú to labužníci, a keďže si radi dobre zajedia, čoskoro u nich možno spozorovať kilá navyše, ak nebudú cvičiť.

Stalo sa doma

1942 – Narodil sa v Žiline spevák DUŠAN GRÚŇ, ktorý patrí ku generácii spevákov populárnych v 60. a 70. rokoch minulého storočia. 1907 – V Clevelande (USA) založili Slovenskú ligu v Amerike, národnostnú a politickú organizáciu amerických Slovákov, ktorej prvým predsedom sa stal Štefan Furdek. V čase vzniku tejto organizácie žilo v USA niekoľko stotisíc Slovákov.

Stalo sa vo svete

1964 – Narodil sa americký rockový gitarista a spevák LENNY KRAVITZ. 1805 – Napoleon Bonaparte bol v Milánskom dóme (gotická katedrála v Miláne v Taliansku) korunovaný za talianskeho kráľa. 1923 – Na dráhe v Le Mans vo Francúzsku sa prvý raz uskutočnili 24-hodinové automobilové preteky. 1923 – Narodil sa nemecký herec HORST TAPPERT, známy ako inšpektor Derrick z divácky úspešného rovnomenného seriálu. Zomrel 13.12.2008.

Na Dušana s Grúňom

Dvojnásobným oslávencom menín i narodenín (1942) je dnes spevák zo Žiliny Dušan Grúň. S hudbou začínal ako študent v Ostrave. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne, nikto v kapele nechcel spievať, tak to skúsil Dušan.

V roku 1963 nastúpil do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka. S ním nahral aj prvé rozhlasové a gramofónové snímky. Chvíľu sa rozhodoval medzi populárnou hudbou a džezom. Od mája 1965 bol členom a spevákom orchestra Juraja Velčovského. Prvými hitmi s týmto orchestrom boli skladby Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa.

Dušan Grúň
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM