Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Teplý a daždivý. Taký je začiatok nového týždňa

Tradičný servis pripomína, že na meniny oslavujú Božidary, pred 171 rokmi zasa vyšlo prvé číslo Slovenských národných novín.

Ochladí sa, pribudnú zrážky

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, na brázde nízkeho tlaku vzduchu bude cez naše územie postupovať zvlnený studený front ďalej na východ. Za ním sa do strednej Európy postupne od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Na počasí sa to prejaví tak, že bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach prehánky, dážď alebo búrky, tie dokonca ojedinele aj s krúpami.

Denné teplotné maximá vystúpia na 24 až 29 stupňov, v Trenčianskom, Žilinskom kraji a na Spiši to bude 19 až 24, na horách vo výške 1500 m počítajme s približne 12 stupňami. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 6 m/s (20 km/h). Na strednom a východnom Slovensku spočiatku slabý vietor. Pri búrkach vietor zosilnie.

Meniny má Božidara

Ženské meno Božidara má slovanský pôvod a jeho význam je „dar boží“. U nás sa vyskytuje len zriedkavo (známa je herečka Turzonovová) a nositeľky tohto mena sa rady nechávajú rozmaznávať a obdivovať. Charakteristické je pre ne aj unáhlenosť v rozhodovaní sa.

Obhliadnutie sa

V roku 1774 objavil chemik a prírodovedec Joseph Priestley kyslík, navyše zistil, že podporuje horenie. Tento deň v 1819 je prvým v živote Hermana Melvilla, autora svetoznámeho románu Biela veľryba.

V 1845 vyšlo v Bratislave prvé číslo Slovenských národných novín. Ich vydavateľom a hlavným redaktorom bol Ľudovít Štúr. Olympiádu v Berlíne 1936 otvoril Adolf Hitler. V roku 1994 zomrel filmový režisér Stanislav Barabáš, ktorý v 1968 dosiahol na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle skvelý úspech s adaptáciou Dostojevského poviedky Krotká.

Def Leppard – Hysteria

V roku 1959 sa narodil Joe Elliott, spevák hard-rocovej skupiny Def Leppard. My si od tejto formácie, ktorá vznikla v roku 1977 v anglickom Sheffielde, hráme pieseň Hysteria.

Def Leppard - Hysteria
1
Galéria
Letný dážď
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM