Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň začne polooblačným počasím, meniny má Dionýz

Pranostika na dnes hovorí: Dobre je, keď v októbri list zo stromu padá, tento rok požehnaný cestu si hľadá. Meniny má Dionýz. Prevažne polooblačno. Teploty 10 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň začne polooblačným počasím, meniny má Dionýz
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Dionýz

Mužské meno Dionýz má grécky pôvod a v preklade znamená „zasvätený bohu Dionýzovi“ (gréckemu bohu vína, úrody a plodnosti). Meniny oslavujú na Slovensku Dionýzovia 9. októbra.

Dionýzovia sú muži, ktorým mnohokrát ťažko rozumieme. Nositelia tohto výnimočného krstného mena sú prevažne tichí a utiahnutí. Oddať sa niekomu, či už v láske alebo v priateľstve, pre nich znamená vážne rozhodnutie. Zvyčajne sú dobrí, svedomití a samostatní študenti. Štúdium im pohltí aj voľný čas. Keď sa zamestnajú, dokážu sa zabudnúť v práci až do noci. Majú predpoklady stať sa úspešnými výskumníkmi, technikmi alebo lekármi.

Ich zdravotný stav je znamenitý, vitalita mimoriadna. Veľmi dobre odolávajú únave. V jedálničku Dionýza by rozhodne nemala chýbať sezónna zelenina a ovocie.

Dionýzov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka a fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1893 – Zomrel vo Viedni geológ svetového formátu DIONÝZ ŠTÚR, ktorého meno nesie Geologický ústav v Bratislave. Narodil sa 2.4.1827 v Beckove.

1920 – Narodil sa vo Vrábľoch herec, pedagóg a recitátor VILIAM ZÁBORSKÝ, jedna z osobností, ktorá formovala slovenské činoherné herectvo. Bol známy svojím neopakovateľným hlasovým prejavom, ktorý sa výrazne prejavil pri prednese Hviezdoslavových veršov či v jeho divadelných hrách, napríklad v tragédii Herodes a Herodias alebo aj v hre Bertolda Brechta Galileo. Zomrel 5.2.1982.

1938 – Začalo sa v Komárne rokovanie (trvalo do 13.10.) medzi Československom a Maďarskom o odstúpení južných oblastí Slovenska – obývaných maďarskou menšinou – Maďarsku, čo vyplynulo z Mníchovskej dohody.

2001 – Zomrel vo Washingtone (USA) spisovateľ, dramatik a novinár JURAJ SEVER. Narodil sa 4.2.1927 v Li­etavskej Lúčke.

2008 – Mladý slovenský husľový virtuóz Dalibor Karvay získal prvé miesto v 3. ročníku medzinárodnej husľovej súťaže Davida Oistracha v ruskej Moskve.

Stalo sa vo svete

1651 – Anglický parlament vydal tzv. navigačný akt – zákon o plavbe. Podľa neho mohli do Anglicka dovážať tovar iba anglické lode alebo lode krajín, v ktorých bol tovar vyrobený.

1914 – Prvá svetová vojna: Nemecké vojská dobyli belgické Antverpy.

1934 – Vo francúzskom meste Marseilles boli zavraždení francúzsky minister zahraničných vecí Louis Barthou a juhoslovanský kráľ Alexander I. Vrahmi boli chorvátski nacionalisti, ktorí sa usilovali o rozpad Juhoslávie.

1963 – Premiér Apollo Milton Obote vyhlásil nezávislosť Ugandy, ktorá však ako konštitučná monarchia zostala členom Britského spoločenstva národov (Commonwealthu).

1970 – Predseda kambodžského parlamentu Na Tam vyhlásil zvrhnutie monarchie a ustanovenie Khmérskej republiky.

1997 – Za generálneho tajomníka Kórejskej strany práce (severokórejskej komunistickej strany) zvolili Kim Čong-ila, syna Kim Ir-sena, čím vznikla prvá komunistická dynastia na svete.

2004 – Afganci volili v prvých priamych prezidentských voľbách v dejinách krajiny. Zvíťazil v nich Hamíd Karzaj.

2009 – General Motors (GM) podpisom spečatil dohodu o predaji svojej značky Hummer čínskemu výrobcovi stavebných strojov Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery.

Skladba dňa

1940 – Narodil sa britský rockový spevák, gitarista, hudobný skladateľ, textár a mierový aktivista JOHN LENNON, zakladateľ a člen skupiny Beatles a manžel japonskej výtvarníčky Yoko Ono. Zomrel (zastrelil ho Mark Chapman v New Yorku) 8.12.1980.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM