Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň začne snehovými prehánkami i jazykmi, pocítime ochladenie

Dnešná pranostika hovorí: Za peknou jeseňou nasleduje tuhá zima a úrodný rok. A naozaj príjemné teploty sú už preč, nastáva ochladenie a mrazy.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň začne snehovými prehánkami i jazykmi, pocítime ochladenie
Zdroj: TASR

Západ: Premenlivá oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 2 až 4 st. Severozápadný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h).

Stred: Premenlivá, na severe kraja prevažne veľká oblačnosť. V severnej polovici kraja miestami, inde ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Na severe kraja miestami tvorba snehových jazykov. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 0 až 3, na Horehroní okolo – 2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –10 st.

Východ: Premenlivá oblačnosť. Na severe kraja miestami, inde len ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 0 až 3 st. Severozápadný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h).

Meniny má Henrieta

Toto ženské meno má staronemecký pôvod a v preklade znamená „vládkyňa domova“. Henriety sú veľmi pôvabné ženy. Aj keď sa niekedy môžu javiť ako odmerané, nie je to tak, iba sa boja ukázať svoju zraniteľnosť.

Študujú skôr z povinnosti. Skutočne zanietené začínajú byť až vtedy, keď sa rozhodnú pre povolanie, ktoré ich potom celkom pohltí. Niekedy dlhé roky hľadajú svojho vysnívaného muža. K rozhodnutiam pristupujú opatrne. Ak sa k niekomu pripútajú, v zásade je to nadlho. Často sa vyhýbajú kontaktom s ľuďmi, sú skôr samotárky.

Stalo sa doma

1946 – Vznikla v Levoči tlačiareň pre nevidiacich – Slovenská slepecká tlač. Zaslúžil sa o to učiteľ levočského Štátneho ústavu pre slepcov (v súčasnosti Základná škola internátna pre nevidiacich a slabozrakých) Jozef Vrabel. Spočiatku tlačila len učebnice a učebné texty pre žiakov ústavu. Od 1.10.1948 sa začala pravidelná prevádzka tlačiarne.

1959 – V Košiciach otvorili Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika.

Stalo sa vo svete

1907 – Narodil sa prozaik a dramatik Alberto Moravia. Pre svoje literárne námety, ktorými boli sociálne problémy, konformizmus, nevera, prostitúcia alebo nuda, sa zaraďuje do silného talianskeho umeleckého prúdu nazývaného neorealizmus. Medzi jeho najznámejšie romány patria: Ľahostajní, Rimanka, Vrchárka, Nuda a mnohé ďalšie. Zomrel 26.9.1990.

2010 – WikiLeaks, internetový vydavateľ anonymných a utajovaných materiálov, zverejnil zbierku vyše 250-tisíc amerických diplomatických depeší vrátane 100.000 označených ako tajné či dôverné.

Hudobný kalendár

V hudobnom svete si pripomíname úmrtie Tonyho Meehana, britského bubeníka a zakladajúceho člena inštrumentálnej skupiny The Shadows. Preslávili sa svojim nesmrteľnými inštrumentálkami ako „Apache“, „Wonderful Land“, „Kon-Tiki“, „“F.B.I., „The Frightened City“, „Atlantis“, „Dance On“ a ďalšími.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM