Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Uprostred týždňa sa dočkáme snehových prehánok, niekde aj závejov

Dnes náš čaká premenlivá oblačnosť, ojedinele snehové prehánky. Teploty -2 až 3 stupne Celzia. Meniny oslavujú Ivany a Ivony. Pranostika hovorí: O Mláďatkách i deň sa omladzuje.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Uprostred týždňa sa dočkáme snehových prehánok, niekde aj závejov
Zdroj: TASR

Západ: Premenlivá oblačnosť a ojedinele snehové prehánky. Najvyššia denná teplota 3 až 5 st. Prevažne severozápadný vietor 5 až 8 m/s (20 až 30 km/h).

Stred: Premenlivá oblačnosť a ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Na horách možnosť tvorby snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st. Teplota vo výške 1500 m okolo –9 st. Severozápadný až severný vietor 5 až 8 m/s (20 až 30 km/h). Na horách búrlivý vietor až víchrica.

Východ: Oblačno až zamračené a na väčšine územia snehové prehánky alebo sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota –2 až 2 st. Severozápadný až severný vietor 6 až 12 m/s (20 až 45 km/h), v nárazoch miestami okolo 18 m/s (65 km/h). Na horách búrlivý vietor.

Meniny má Ivana, Ivona

Krstné ženské meno Ivana je odvodené z mena Ján, má slovanský pôvod a jeho význam znie „Boh je milostivý“. Meno Ivona má francúzsky pôvod a znamená „vyzbrojená tisovým lukom“.

Povaha Ivaniek, Ivoniek, nie je jednoduchá. Majú výrazné sebavedomie a pevnú vôľu, ktorá niekedy prerastá do ctižiadostivosti. Často kritizujú iných a vyvolávajú konfliktné situácie. Sú pomerne nedôverčivé a ťažko sa prispôsobujú iným.

V dievčenskom veku zanietene, cieľavedome študujú a dosahujú dobré výsledky. V dospelosti sa uplatnia v povolaniach, kde je potrebná opatrnosť a rozhodnosť.

Stalo sa doma

1935 – Zomrel v Tisovci publicista a politik, bankový riaditeľ IVAN DAXNER, signatár Clevelandskej a Pittsburskej dohody. Narodil sa 2.2.1860.

1989 – Alexander Dubček bol zvolený za predsedu Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky (ČSSR).

Stalo sa vo svete

1954 – Narodil sa americký filmový herec DENZEL WASHINGTON, známy z filmov ako napríklad Philadelphia, Malcolm X, Prípad Pelikán alebo Americký gangster.

1869 – William Finley Semple z amerického mesta Mount Vernon, štát Ohio, získal patent na žuvačku.

Skladba dňa

1975 – Narodila sa Lenka Dusilová, česká speváčka. Začala s hudobnou kariérou už v 10 rokoch, kedy sa predstavila na folkovom festivale s básňou Jiřího Wolkera, ktorú sama zhudobnila. V roku 1988 nastúpila do legendárneho speváckeho súboru Bambini di Praga.

V rokoch 1991 – 95 bola speváčka pražskej rockovej skupiny Sluníčko, s ktorou vydala rovnomenné album a v roku 1994 vyhrala hudobnú súťaž Malboro Rock In. Kapela tiež zahájila hudobný festival Open Air Gampell vo Švajčiarsku. Akadémia populárnej hudby v roku 1994 nominovala skupinu na cenu „Objav roku“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM