Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Úvod týždňa bude teplý, potrápiť nás môže občasný dážď

Pranostika na dnes hovorí: "Keď v apríli hojne vietor duje, stodola sa zaplňuje." Meniny oslavuje Dana a Danica. Oblačno až zamračené, na mnohých miestach občasný dážď. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Úvod týždňa bude teplý, potrápiť nás môže občasný dážď
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Dana a Danica

Ženské mená Dana, Danica majú rovnako ako meno Daniela hebrejský pôvod a meno v preklade znie „Boh je sudca“. Nositeľky tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Danuška, Danielka, Dani, Danka. Meniny oslavujú v rovnaký deň, 16. apríla.

Dany a Danice sú stále pripravené urobiť druhým láskavosť. Ide pritom na prvý pohľad o nenápadné ženy. Hľadanie vlastného ja ich často vedie k uzavretiu sa do svojho vnútorného sveta, čím sa izolujú od iných. Prvé citové alebo profesionálne úspechy im dodajú väčšiu sebadôveru.

Stalo sa doma

1969 – Začala svoje účinkovanie Štátna filharmónia Košice.

2003 – Prezident SR Rudolf Schuster a predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda v gréckych Aténach podpísali Zmluvu o pristúpení SR do Európskej únie.

2008 – Generálnym riaditeľom Slovenskej televízie sa stal bývalý redaktor Československej televízie Štefan Nižňanský. Funkciu vykonával do konca roka 2010.

2009 – Predseda vlády SR Robert Fico uviedol do funkcie nového ministra výstavby a regionálneho rozvoja SR Igora Štefanova (nominant SNS), ktorý na tomto poste nahradil Mariana Janušeka (nominant SNS). Ten kvôli pochybeniam v tzv. nástenkovom tendri podal 14. apríla toho roku demisiu.

  • Prokurátor Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Serge Brammertz prišiel na dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenska na pozvanie ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka. Išlo o prvú návštevu prokurátora tohto tribunálu v SR.

2010 – V dôsledku oblaku vulkanického popola, ktorý sa dostal do ovzdušia po výbuchu sopky na Islande došlo k dočasnému zrušeniu letov z Letiska M.R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) do Česka a Belgicka.

2011 – Hokejový obranca Tomáš Starosta sa s tímom Salavat Julajev Ufa stal víťazom Gagarinovho pohára v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Ufa vo finále play off zdolala Atlant Mytišči 4:1 na zápasy.

Stalo sa v zrahaničí

1945 – Sovietska armáda začala (1. a 2. bieloruský a 1. ukrajinský front) konečnú ofenzívu na riekach Odre a Nise s cieľom dobyť nemecký Berlín (berlínska operácia).

1947 – V americkom prístave Texas-City vybuchla francúzska loď Grancamp s nákladom dusičnanov. Pri výbuchu zahynulo 561 ľudí.

1948 – V Paríži bola založená Organizácia pre európsku hospodársku spoluprácu (OEEC), ktorej cieľom bolo koordinovať a administratívne z európskej strany zabezpečovať realizáciu Marshallovho plánu. Organizáciu 30.9.1961 nahradila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorej plnoprávnymi členmi sa stali už aj USA a Kanada. V súčasnosti je členom tohto zoskupenia aj Slovensko.

1964– Američanka známa ako pilotka – lietajúca žena v domácnosti Geraldine Mocková ukončila ako prvá žena let okolo sveta. (Niektoré zdroje uvádzajú ako deň ukončenia jej letu aj 17. apríl).

1970 – Pod snežnou lavínou, ktorá sa zrútila na detské sanatórium vo francúzskom Sallanches, zahynulo 72 osôb.

1982 – Britská kráľovná Alžbeta II. ako hlava kanadského štátu podpísala novú ústavu tejto severoamerickej krajiny. Kanada sa takto stala úplne nezávislým štátom.

1988 – V tuniskom meste Sidi Busaíd zabilo izraelské ozbrojené komando na čele s budúcim premiérom židovského štátu Ehudom Barakom zastupujúceho predsedu Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), člena ÚV organizácie Al-Fatah a vojenského veliteľa Abú Džiháda (vlastným menom: Chalíl el Vazir).

1993 – Bezpečnostná rada OSN vyhlásila východobosniansku Srebrenicu za chránenú zónu, bosnianski Srbi umožnili vstup kanadským mierovým jednotkám do mesta.

1996 – Súd v talianskom Miláne uznal bývalého talianskeho premiéra Bettina Craxiho vinným z korupcie a odsúdil ho na väzenie v trvaní osem rokov a tri mesiace.

1999 – Víťazom predčasných prezidentských volieb v Alžírsku sa stal ich jediný kandidát Abd al-Azíz Buteflika so ziskom 73,8 percenta hlasov voličov.

2001 – Izraelské letectvo bombardovalo sýrsky radar v libanonskom Dár al Bajdári, ktorý ležal v údolí Bikaá, asi 45 kilometrov východne od Bejrútu. Pri útoku izraelských lietadiel boli zabití najmenej dvaja sýrski vojaci a niekoľko ich bolo zranených. Bol to odvetný útok na predchádzajúcu akciu príslušníkov islamského fundamentalis­tického hnutia Hizballáh, pri ktorom prišiel o život jeden izraelský vojak.

2002 – Verejný život v Taliansku ochromil prvý generálny štrajk za uplynulých 20 rokov.

2003 – Lídri desiatich krajín kandidujúcich na členstvo v Európskej únii pod aténskou Akropolou slávnostne podpísali Zmluvu o pristúpení k EÚ. Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Malta a Cyprus sa však stali členmi EÚ až po skončení ratifikačného procesu 1. mája 2004.

2005 – Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf pricestoval do mesta Džajpur na severozápade Indie, ktoré bolo jeho prvou zastávkou v rámci trojdňovej návštevy v Indii. Pakistanský prezident navštívil Indiu naposledy v roku 2001 v rámci summitu v Agre.

2006 – Nový maďarský televízny kanál Duna II Autonómia zaoberajúci sa menšinami spustil vysielanie. Išlo o prvý maďarský tematický verejnoprávny kanál, ktorý vysiela prostredníctvom satelitu od Grónska cez Európu až po Áziu a severnú Afriku.

2007 – Juhokórejský študent Čcho Sung-hui zastrelil v areáli polytechnickej univerzity vo Virgínii (USA) 32 ľudí a nakoniec spáchal samovraždu.

2009 – V Maďarsku oficiálne vznikla nová krízová vláda dezignovaného premiéra Gordona Bajnaiho.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa v Bratislave hudobník, spevák a skladateľ modernej populárnej hudby JÁN LEHOTSKÝ, zakladateľ a líder legendárnej skupiny Modus.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM