Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Úvod týždňa sa rozprší, zahrajú však plážoví chlapci

Dnešná pranostika hovorí, že Jaké je počasí na svatého Ladislava, takové jest po sedem nedel. Verme, že dnešné búrky a dážď nás síce príjemne ochladia, ale slnečné dni si užijeme.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Úvod týždňa sa rozprší, zahrajú však plážoví chlapci
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené až oblačno, ojedinele prehánky alebo slabý dážď. K večeru od západu zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 20 až 23 °C.

Stred: Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, miestami aj búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 °C. Prevažne len slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Východ: Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 27 °C.

Meniny má Ladislav a Ladislava

Mužské meno Ladislav a ženské Ladislava majú slovanský pôvod a význam mena je „slávny vládca“. Ladislavov charakterizuje obrovské nasadenie v profesionálnom aj súkromnom živote. Do každej drobnosti sa púšťajú s neuveriteľnou dravosťou. Majú dynamickú povahu, sú šarmantní a nesmierne adaptabilní.

Ladislavy nevydržia dlho na jednom mieste, stále musia byť v pohybe. Ťažko nachádzajú rovnováhu a často zveličujú svoj hnev. Pôsobia bezstarostne, sú len do istej miery ovplyvniteľné a nesporne zaujímavé.

Študujú dosť dobre a zameriavajú sa na povolania vyznačujúce sa širokými kontaktmi s verejnosťou. Majú pritom sklon často meniť zamestnanie.

Stalo sa doma

1969 – Narodil sa v Prešove herec a moderátor Michal Hudák.

2002 – Telesné pozostatky prvého Slováka vo funkcii ministerského predsedu (1935–1938) československej vlády Milana Hodžu po prevoze z USA uložili na Národnom cintoríne v Martine. Presne v deň 58. výročia smrti štátnika.

Stalo sa vo svete

1816 – Narodil sa nemecký technik a vynálezca spôsobu výroby papiera z drevnej hmoty Friedrich Gottlob Keller. Zomrel 8.9.1895.

1693 – V Anglicku v Londýne začal vychádzať prvý časopis (týždenník pre ženy) na svete – The Ladies Mercury.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom (1942) je Bruce Johnston, spevák, basový gitarista a hráč na klávesových nástrojoch skupiny Beach Boys. Táto formácia vznikla na predmestí amerického Los Angeles na jeseň roku 1961. Plážoví chlapci boli rodinnou skupinou, základom boli traja bratia Wilsonovci a ich bratranec Mike Love.

Texty piesní boli obrazom životného štýlu kalifornskej mládeže, teda pláže, surfovanie, dievčatá a rýchle autá.

V lete roku 1962 podpísali zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Capitol, už v októbri 1962 vydali prvú LP platňu Surfin' Safari. Prvýkrát viedli americký rebríček v júli 1964 so skladbou I Get Around.

Ilustračné foto, TASR

Beach Boys
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM