Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Užijeme si jasný a slnečný stred týždňa

Pred nami je ďalší príjemný deň v závere novembra s teplotami až 14 °C. Pranostika ale hovorí: Kliment obľubuje zimu, ktorú svätý Peter zakončuje.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Užijeme si jasný a slnečný stred týždňa
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno, ráno a dopoludnia ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 11 až 14 st. Prevažne juhovýchodný vietor 15 až 25 km/h.

Stred: Jasno až polojasno, ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 7 až 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno, ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 7 až 12 st. Slabý vietor.

Meniny má Klement

Mužské meno Klement má latinský pôvod a v preklade znamená „prívetivý“, „láskavý“. Klementovia sú galantní muži, ktorí neskrývajú svoje názory ani pocity. Pochopiť Klementov nie je ľahké.

Sú niekedy neústupčiví, rebelantskí a konfliktní. Túžia po tom, aby boli milovaní a vedia byť pozorní a krásne nežní. Snom týchto mužov milujúcich spravodlivosť je štúdium práva, aby sa mohli stať advokátmi, sudcami, členmi parlamentu alebo publicistami.

Stalo sa doma

1870 – Narodil sa v Neštichu (dnes časť Smoleníc) vynálezca padáka ŠTEFAN BANIČ, ktorý v rokoch 1907–1920 žil v USA, kde aj svoj padák zostrojil, odskúšal skokom z mrakodrapu v americkom Washingtone a v USA patentoval. Zomrel 2.1.1941.

1991 – Sedem trestancov vo väznici v Leopoldove zavraždilo päť príslušníkov Zboru nápravnej výchovy a následne ušli. V priebehu nasledujúcich 48 hodín väzňov chytili.

Stalo sa vo svete

1896 – Narodil sa český komunistický politik a štátnik Klement Gottwald, prvý komunistický prezident (1948–1953) bývalého Československa. Počas jeho prezidentského pôsobenia sa vystupňoval komunistický teror v krajine.

Bolo vykonaných viac ako dvesto rozsudkov smrti a vyše 100-tisíc ľudí sa ocitlo z politických dôvodov vo väzení a ďalšie státisíce ľudí boli prenasledované a rôznym spôsobom perzekvované. Na šibenici skončili aj niektorí jeho blízki spolupracovníci (komunisti) ako napríklad Slovák Vladimír Clementis. Zomrel 14.3.1953.

Skladba dňa

1952 – Narodil sa v Cíferi všestranný hudobník a producent Laco Lučenič. Pôsobil v takých skupinách ako Modus, Prúdy, Fermáta a Limit. Z jeho sólovej tvorby sú známe albumy Bodliak na plavkách alebo Zastávky na znamenie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM