Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V noci opäť prituhne, na severe a východe hrozia ľadové povodne

Počas nasledujúcich nocí na Slovensku opäť prituhne. Na väčšine územia treba počítať so silnými mrazmi. Na cestách sa môže tvoriť poľadovica.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V noci opäť prituhne, na severe a východe hrozia ľadové povodne
Zdroj: pixabay.com

Najmä na severe a východe Slovenska hrozia ľadové povodne. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí aj pre dnešnú noc (22. 1.) takmer pre všetky kraje okrem Bratislavského, Košického a Prešovského kraja. Teplota môže miestami klesnúť na mínus 15 až mínus 18 stupňov Celzia. S mrazmi treba počítať aj v pondelok ráno.

Západ: Slnečno, ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Najvyššia denná teplota –2 až 1 st. Slabý, popoludní juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Stred: Slnečno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Najvyššia denná teplota –3 až 1 st., v dolinách a kotlinách ojedinele aj chladnejšie, v stredných polohách okolo +3 st. Na horách vo výške 1500 m okolo 1 st. Bezvetrie.

Východ: Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách slnečno. Najvyššia denná teplota –3 až 0, v stredných polohách okolo +3 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Meniny má Zora

Ženské meno Zora má slovanský pôvod a znamená „zornička“. Zorky sú obdarené hlbokým zmyslom pre česť. Sú objektívne a schopné úplne sa obetovať. Ak majú splniť nejaké presné poslanie, sú sebaisté. Inak sa opäť vrátia k plachosti svojho totemového zvieraťa lane.

Zorky sú od detstva príkladne zodpovedné. Niekedy sa ich zmocní úzkosť, no inak majú vyrovnanú a pokojnú povahu. Väčšinou dobre odolávajú únave a preťaženosti, ale mali by dbať na dostatok pohybu.

Stalo sa doma

1924 – Narodil sa v Bošanoch kardinál rímskokatolíckej cirkvi a spisovateľ JÁN CHRYZOSTOM KOREC. Počas socializmu jedna z vedúcich osobností tajnej cirkvi.

1944 – Uskutočnila sa prvá premiéra v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine. V réžii Andreja Bagara divadlo uviedlo Verhaerenovho Filipa II. Túto hru zahrali herci berlínskeho Deutsches Theater v Bratislave v roku 1933, keď utekali pred Adolfom Hitlerom.

Stalo sa vo svete

1506 – Vo Vatikáne vytvoril pápež Július II. Švajčiarsku gardu – stálu osobnú ochranu pápeža.

1775 – Narodil sa (niektoré zdroje uvádzajú ako deň narodenia aj 20. január) francúzsky fyzik, matematik, chemik ANDRÉ MARIE AMPÉRE. Zomrel 10.6.1836.

Skladba dňa

1943 – Narodil sa Jiří Štaidl, Praha, textár, starší brat Ladislava Štaidla. V roku 1961 založil skupinu Diskobolos. V roku 1965 bol spoluzakladateľom divadla Apollo a jeho umeleckým vedúcim.

On je autorom textov známych hitov Tam za vodou v rákosí, Bum, bum, bum, Hvězda na vrbě, Plakalo bejby, Kávu si osladím, Lady Carneval, Láska bláznivá, či pesničky Kdepak ty ptáčku hnízdo máš z rozprávkového filmu Tři oříšky pro Popelku, napísal texty piesní pre film Noc na Karlštejně, z ktorého najznámejším je hit Lásko má já stůňu. Jiří Štaidl zomrel pri dopravnej nehode 9. októbra 1973 v Říčanoch vo veku 30 rokov, na ceste k rodičom do Jevan.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM