Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude horúco, ojedinele hrozia búrky, meniny má Daniel

Pranostika na dnes hovorí: Čo júl a august nedovarí, to september neusmaží. Meniny má Daniel. Slnečno, ojedinele búrky. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude horúco, ojedinele hrozia búrky, meniny má Daniel
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Meniny má Daniel

Mužské meno Daniel je starozákonné, má hebrejský pôvod a význam mena je „Boh je sudca“. Je bežne zaužívané a jeho domácke podoby sú Danielko, Danko, Dan, Dano.

Danielovia majú meniny 21. júla. Životnú púť týchto mužov sprevádzajú slnečné lúče. V spoločnosti priateľov žiaria a rozdávajú pohodu. Danielovia sú milí a trochu zasnení. Niekedy sa zdá, ako by uprednostňovali priateľstvo pred láskou. Zachovávajú si od ľudí odstup a veľmi ťažko prejavujú svoje city.

V živote Danielov platia pevné pravidlá a svoje názory bezdôvodne nemenia. Rodinný život si chránia a usilujú sa zachovávať mravnostné dekórum. Trpia, keď sa v ich spoločnosti ľudia nevhodne správajú. Z chorôb sa zotavujú pomalšie, ako by si želali. Ich drobné zdravotné problémy sú väčšinou zapríčinené nesprávnym spôsobom života.

Podľa starozákonného proroka sa nazýva aj jedna kniha – Kniha proroka DANIELA.

Stalo sa doma

1479 – V Olomouci ratifikovali uhorský kráľ Matej Korvín a český panovník Vladislav Jagelovský mierovú dohodu, ktorou sa skončila uhorsko-česká vojna.

1939 – Slovenský snem schválil jednohlasne prvú slovenskú ústavu. Prijatím ústavy sa zavŕšila etapa vytvárania a stabilizácie samostatného štátu.

1993 – Bratislavské letisko Ivanka pri Dunaji premenovali na Letisko Milana Rastislava Štefánika.

2013 – Cyklista Peter Sagan obhájil na 100. ročníku TdF zelený dres, keď si pripísal jeden etapový triumf, tri druhé a dve tretie pódiové umiestnenia.

Stalo sa vo svete

1542 – Pápež Pavol III. zriadil inkvizičný súd Sanctum Officium ako najvyššiu inštanciu pre všetky cirkevné súdy.

1798 – Francúzsky generál Napoleon Bonaparte zvíťazil nad mameluckým vojskom v bitke pri Veľkých pyramídach.

1904 – Po 13 rokoch dokončili Transsibírsku magistrálu z Moskvy do Vladivostoku.

1906 – Ruský cár Mikuláš II. nariadil rozpustenie prvého ruského parlamentu – Štátnej dumy, čo odôvodnil tým, že duma prekračuje svoje právomoci a jej členovia sa nedržia zákonov. Novú dumu zvolal na marec 1907.

1954 – V Ženeve bola podpísaná dohoda o skončení vojny vo Vietname, čím sa skončilo pôsobenie Francúzov v tejto krajine. Vietnam sa rozdelil pozdĺž 17. rovnobežky na komunistickú Vietnamskú demokratickú republiku pod vedením Ho-Či-Mina a Republiku Vietnam na čele s cisárom Bao Daiom.

1959 – V americkom prístave Candem (štát New Jersey) spustili na vodu prvú obchodnú loď sveta na atómový pohon Savannah.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa Cat Stevens (vlastným menom Steven Demetre Georgiou), Londýn, pop-folkový spevák, skladateľ a gitarista. S hudbou a vystupovaním vo folkových kluboch začínal už ako stredoškolský študent. V októbri 1966 mal v hitparáde prvú skladbu I Love My Dog. V marci 1967 vydal prvú LP platňu Matthew and Son. Na začiatku 70. rokov absolvuje úspešný návrat a počas troch rokov mu vyšlo päť albumov. V singlovej hitparáde mal deväť piesní, hitmi boli Matthew and Son z januára 1969, Lady D'Arbanville júla 1970 a Morning Has Broken z januára 1972. Do decembra 1978 vydal dvanásť štúdiových albumov a skončil umeleckú dráhu. Pod islamským menom Yusuf vydával po roku 1995 ďalšie albumy. Na svojom konte má dnes viac ako dve desiatky štúdiových albumov, ten najnovší Roadsinger vyšiel v máji 2009. Najúspeš­nejším z nich bol album Catch Bull At Four, vydaný v septembri 1972, dostal sa na druhé miesto v Británii a na prvú pozíciu v Spojených štátoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM