Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok rátajte s búrkami, bude do 25 °C, meniny má Blažena

Dnešná pranostika znie: Májové hrmoty nerobia trampoty. Meniny má Blažena. Polooblačno až oblačno, na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok rátajte s búrkami, bude do 25 °C, meniny má Blažena
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Blažena

Ženské meno Blažena je slovanský variant mena Beáta, ktoré je latinského pôvodu a znamená „blažená“. Nositeľky tohto mena rozšíreného skôr na českom území ako na Slovensku, oslovujeme Blaža, Blažka, Blaženka.

Blaženy, oslavujúce meniny 11. mája, nemajú ľahkú povahu. Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že sú odhodlané, neoblomné a nedôverčivé. Majú sklon uzatvárať sa do seba a nedávajú vždy najavo svoje názory a pocity. Ich veľké sebavedomie vychádza z poslania, ktoré majú naplniť. Dokážu včas riešiť akékoľvek záležitosti.

Stalo sa doma

1848 – V Liptovskom Mikuláši boli verejne vyhlásené Žiadosti slovenského národa. Žiadosti boli prvým politickým aktom Slovákov na celonárodnej úrovni a zároveň prvým národným programom s výraznými demokratickými prvkami.

1966 – Dokončili širokorozchodnú trať z Hanisky pri Košiciach do Čiernej nad Tisou, určenú na dovoz železnej rudy zo Sovietskeho zväzu do košických železiarní.

1979 – Po rekonštrukcii otvorili galériu Petra M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.

2002 – Na MS v ľadovom hokeji v Göteborgu (Švédsko) vyhrali slovenskí reprezentanti vo finálovom zápase nad hokejistami Ruska 4:3 a stali sa majstrami sveta.

2007 – Slovenského diplomata Miroslava Lajčáka vymenovali za nového vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu, funkciu po ňom 26.3.2009 prevzal rakúsky diplomat Valentin Inzko. Dôvodom bolo, že Lajčáka vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič 26.1.2009 za ministra zahraničných vecí SR.

2008 – Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci vybojovali na ME vo vodnom slalome v Krakove zlato v C2, Ladislav a Peter Škantárovci získali striebro.

Stalo sa vo svete

1860 – Taliansky revolucionár Giuseppe Garibaldi pristál s dvoma loďami Piemont a Lombardia a tisíckou dobrovoľníkov na Sicílii, aby viedol boj proti neapolskému kráľovi.

1931 – Rakúska vláda sa rozhodla zachrániť pred krachom jednu z vtedajších najväčších rakúskych bánk Credit-Anstalt. Rozhodnutie vlády zachrániť banku, ktorá mala za rok 1930 stratu 140 miliónov šilingov, vyvolalo v celej Európe finančnú krízu.

1937 – Z postu náčelníka generálneho štábu Červenej armády odvolali jej modernizátora, schopného maršala Michaila Tuchačevského, a degradovali ho na veliaceho generála volžskej oblasti. Neskôr ho na podnet J.V. Stalina popravili.

1949 – Izrael sa stal 59. členom OSN.

1997 – Superpočítač IBM Deep Blue porazil profesionálneho šachového majstra Garri Kasparova v šiestej partii a stal sa tak prvým počítačom, ktorý zdolal najlepšieho šachistu sveta.

1998 – India uskutočnila tri podzemné jadrové pokusy.

2000 – Počet obyvateľov v Indii dosiahol 1 miliardu.

Skladba dňa

1981 – zomrel Nesta Robert „Bob“ Marley. Bol jamajský spevák-skladateľ a hudobník známy svojimi reggae nahrávkami ako I Shot the Sheriff, No Woman, No Cry či Could You Be Loved.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM