Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa miestami oteplí na 10 °C, meniny má Františka

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Aké počasie je okolo 9. marca, také bude v celom mesiaci. Meniny má Františka. Oblačno a na severe prehánky. Teploty 5 až 10 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa miestami oteplí na 10 °C, meniny má Františka
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Františka

Ženské meno Františka má taliansky pôvod a význam mena je „Francúzka“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme aj Fany, Fanka, Franci. Meniny majú 9. marca.

Ich povaha je čiastočne nevľúdna a ustarostená. Reagujú pomalšie, správajú sa často neutrálne a dôverujú skôr svojej pevnej vôli ako intuícii. Františkám trvá istý čas, kým sa naplno prejavia. Potrebujú mať pritom neustále pocit, že niekto pri nich stojí. Pomerne rýchlo sa unavia. Ovplyvňuje ich planéta Saturn.

Obľúbená farba Františky je gaštanová. Ochranné rastliny kostihoj a koriander, ochranné kamene zafír a zirkón.

Nemali by sa urážať pre maličkosti a mali by dbať na dostatok tekutín.

Stalo sa doma

1891 – Zomrel v Badíne evanjelický farár, literárny historik, hudobný skladateľ, zberateľ a vydavateľ slovenských ľudových piesní a spisovateľ AUGUST HORISLAV KRČMÉRY. Narodil sa 1.11.1822.

1903 – Narodil sa v Bartone (USA) spisovateľ, učiteľ a politický pracovník FRAŇO KRÁĽ, ktorého najznámejšími a zároveň najvýznamnejšími dielami sú romány pre deti a mládež Čenkovej deti a Jano. Zomrel 3.1.1955 v Bra­tislave.

1939 – Začala sa rozsiahla vojensko-policajná akcia, ktorá vošla do histórie ako Homolov puč. Vojenský veliteľ Slovenska Bedřich Homola vyhlásil štatárium a prezident Emil Hácha suspendoval slovenskú autonómnu vládu na čele s Jozefom Tisom.

1956 – Narodil sa v Lotyšsku dlhoročný sólista opery Slovenského národného divadla (SND), svetoznámy tenorista SERGEJ LARIN. Zomrel 13.1.2008 v Bra­tislave.

2009 – Začalo sa v Slovenskej republike prvé kolo poskytovania štátnej podpory na nahradenie starého auta novým, tzv. šrotovné. Dotácia so spoluúčasťou predajcu mohla dosiahnuť maximálne 2000 eur (60.252 Sk).

Stalo sa vo svete

1697 – Ruský cár Peter I. Veľký začal inkognito svoju rok trvajúcu pamätnú cestu po krajinách západnej Európy. Táto cesta výrazne inšpirovala jeho reformné úsilie v Rusku.

1796 – Generál Napoleon Bonaparte sa oženil so svojou veľkou láskou, vdovou po hlavnom veliteľovi Rýnskej armády Joséphine de Beauharnaisovou. Podľa sobášnej listiny mali obaja 28 rokov, ale v skutočnosti bola nevesta o tri roky staršia – pre tento sobáš zrušil Napoleon zasnúbenie s dcérou marseillského obchodníka s hodvábom Desirée Claryovou.

1959 – Na veľtrhu hračiek v americkom New Yorku predstavili bábiku Barbie.

1987 – Írska rocková skupina U2 vydala mimoriadne úspešný album The Joshua Tree, dodnes jeden z najvplyvnejších albumov celej hudobnej histórie.

2002 – Po viacerých odkladoch sprevádzkovali tunel pod Mont Blancom. Tunel bol mimo prevádzky od 24. marca 1999 po ničivom požiari, pri ktorom zahynulo 39 cestujúcich v osobných a nákladných vozidlách.

2011 – Raketoplán Discovery pristál na Zemi. Najstarší raketoplán amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) uskutočnil počas takmer 27 rokov 39 misií.

Skladba dňa

1970 – narodila sa Shannon Christopher Leto, americký fotograf a hráč na bicie v skupine 30 Seconds to Mars.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM