Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V pondelok môže prekvapiť dážď so snehom, oslavuje Stanislav

Pranostika na dnes hovorí: "Ak v novembri sneh padá do blata, bude na ozimnom poli veľká strata." Meniny oslavuje Stanislav. Zamračené, občasný dážď, na horách sneženie. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V pondelok môže prekvapiť dážď so snehom, oslavuje Stanislav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.

Stred: zamračené, dážď so snehom, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Meniny má Stanislav

Mužské meno Stanislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „upevní slávu, získavajúci slávu vytrvalosťou“. Toto krstné meno patrí medzi veľmi obľúbené a jeho nositeľov oslovujeme Stanko, Staník, Stando.

Stanislavovia majú dosť strohú, suchú náturu. Hovoria neraz takým ostrým tónom, až ľudí od seba odháňajú. Svoje pevné zásady sa snažia vnucovať aj iným a ich spôsob komunikácie je nepríjemný, drsný.

Zvyčajne sa Stanislavovia v zamestnaní stávajú vedúcimi pracovníkmi, ktorí myslia len na to, ako budú všetkých pevnou rukou dirigovať. V práci sa vrhnú na akékoľvek odvetvie, dôležité je, že sa realizujú a dosiahnu, čo si zaumienili.

V priateľstve sú fanatickí, požadovační, aj verní, ale nie bezvýhradne. Neradi strácajú čas s ľuďmi, s ktorými si nemajú čo povedať.

Stalo sa doma

1635 – Otvorili Trnavskú univerzitu, ktorú založil ostrihomský arcibiskup Peter Pazmáň.

1918 – Bolo uzavreté prímerie medzi maďarskou vládou a veliteľom dohodových vojsk na Balkáne generálom Franchetom d'Esperey. Toto prímerie ohrozilo začleňovanie Slovenska do ČSR, lebo maďarskej vláde umožňovalo ponechať si administratívu na celom území Uhorska až do rozhodnutia mierovej konferencie.

1988 – Univerzita v Bologni (Taliansko) udelila Alexandrovi Dubčekovi čestný doktorát za snahu o demokratizáciu socializmu v Československu v roku 1968. Na odovzdávaní sa zúčastnil aj samotný Dubček, ktorému komunistická moc po veľkých prieťahoch udelila vycestovaciu doložku. O udalosti informovali mnohé svetové média okrem československých.

2006 – Po spoločnom postoji prezidentov a premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vyjadrili v Košiciach spoločnú vôľu vstúpiť do Schengenského priestoru v pôvodnom termíne v októbri 2007 aj predsedovia parlamentov krajín V4 ČR, Poľska, Maďarska a SR.

Stalo sa v zahraničí

1907 – Francúzsky konštruktér Paul Cornu zostrojil prvý vrtuľník, s ktorým v tento deň na krátku chvíľu úspešne vzlietol.

1916 – Skončila sa (začala sa 1.7.1916) jedna z najväčších bitiek prvej svetovej vojny na francúzskej rieke Somme.

1918 – Sovietska vláda anulovala Brest-litovský mier s Nemeckom.

1942 – V oblasti Šalamúnových ostrovov sa začala jedna z najväčších námorných bitiek vojny v Tichomorí. Japonské námorníctvo chcelo vytlačiť Američanov z Guadalcanalu.

1945 – Francúzsky prezident Charles de Gaulle bol zvolený za predsedu dočasnej francúzskej vlády.

1970 – Hlavný veliteľ sýrskych leteckých síl a predstaviteľ pragmatického krídla strany Baas generál Háfiz Asad prevzal moc v krajine.

2002 – Pri španielskom pobreží stroskotal tanker Prestige. Do voľného mora uniklo 20.000 ton ropy, ktorá celkom zničila niekoľko kilometrov pláží.

2007 – Rusko informovalo o uzatvorení svojej poslednej vojenskej základne v Gruzínsku. Znamenalo to oficiálny koniec ruskej vojenskej prítomnosti na gruzínskom území po viac ako 200 rokoch. Odsun ruských vojsk z Gruzínska sa skončil 15.11.2007.

2010 – Mjanmarskú opozičnú političku Aun Schan Su Ťij prepustili z dlhoročného domáceho väzenia.

2011 – Taliansky prezident Giorgio Napolitano poveril bývalého eurokomisára pre hospodársku súťaž Maria Montiho zostavením novej, prechodnej vlády, ktorá nahradila kabinet Silvia Berlusconiho.

Skladba dňa

1941 – narodila sa česká speváčka Marie Rottrová. Medzi jej najslávnejšie hity patria aj piesne Skořápky ořechů, Měli jsme se potkat dřív, Zřejme letos nikde nejsou kytky a iné.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM