Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1914 navŕtali v Gbeloch prvé ložisko ropy na Slovensku

K dnešnému dňu s viaže pranostika: Dážď, keď nesie január, neteší sa hospodár. Meniny má Dáša. Zamračené a na západe miestami dážď. Teploty 4 až 9 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1914 navŕtali v Gbeloch prvé ložisko ropy na Slovensku
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Dáša

Krstné meno Dáša má severský pôvod a v preklade znamená „slávny deň“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme prevažne Dáška, Dášenka, Dáška. Meniny oslavujú 10. januára.

Dášenky môžeme nazvať špekulantkami s veľkou odvahou. Od najútlejšieho detstva majú veľký zmysel pre velenie. Tieto dievčatká dozrievajú veľmi skoro, trvanie ich bezstarostnej mladosti je pomerne krátke. Dášky prahnú po poznatkoch, čo z nich robí výborné študentky. Pracovne sú zdatné, môžu z nich byť napríklad obchodníčky. Majú v sebe výraznú vôľu uspieť.

Ich zdravie je zvyčajne dobré. Pozor by si však mali dávať na prepracovanie a prechladnutie. Obľúbená farba Dášky je tmavozelená a ružová, ochranná rastlina myší chvost, ochranný kameň achát.

Stalo sa doma

1914 – V Gbeloch objavili a navŕtali prvé ložisko ropy na Slovensku.

1951 – V Bratislave sa začal pred senátom Štátneho súdu proces so slovenskými biskupmi Jánom Vojtaššákom, Michalom Buzalkom a gréckokatolíckym biskupom Pavlom Petrom Gojdičom.

1988 – Alexander Dubček poskytol rozhovor pre ústredný orgán Talianskej komunistickej strany L'Unita.

1998 – Víťazom Hopmanovho pohára, neoficiálneho svetového šampionátu miešaných tenisových tímov sa stal slovenský tím v zložení: Karol Kučera a Karin Habšudová.

2007 – Špeciálny súd odsúdil na 11,5 roka väzenia bývalého majiteľa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho. Spolu s ním odsúdil Špeciálny súd na sedem rokov väzenia aj Mariána Šebeščáka.

Stalo sa vo svete

1901 – V americkom Texase bolo objavené prvé ložisko nafty – tzv. spindletopský vrt.

1912 – Uskutočnil sa skúšobný let prvého hydroplánu, vyvinutého Američanom Glennom Curtissom.

1994 – Ukrajina sa vzdala svojich jadrových zbraní.

1998 – Nemecká spolková vláda a predstavitelia organizácie Jewish Claims Conference (JCC) dospeli ku konečnej dohode v otázke odškodnenia židovských obetí nacizmu z krajín východnej Európy. Dohodli sa na sume odškodného vo výške 110 miliónov amerických dolárov.

2005 – Ukrajinská Ústredná volebná komisia vyhlásila prozápadného reformného lídra Viktora Juščenka za víťaza prezidentských volieb, v ktorých porazil proruského kandidáta Viktora Janukovyča.

2011 – Ozbrojená povstalecká separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda, známa pod skratkou ETA, vyhlásila „trvalé, všeobecné a medzinárodne overiteľné“ prímerie. Oznámila to v komuniké, ktoré na svojej webovej stránke zverejnili baskické noviny Gara. ETA v ňom uviedla, že prijala „pevný záväzok“ v prospech „procesu (hľadania) definitívneho riešenia a s ukončením ozbrojenej konfrontácie“ so Španielskom.

Skladba dňa

1939 – Narodil sa americký spevák SCOTT McKENZIE, autor hymny kvetinovej éry hippies „San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)“. Zomrel 18.8.2012.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM