Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu sa počasie umúdri, bude slnečno s teplotami do 25 °C

Pranostika na dnes je: Do Petra (Peter Celestín, pápež) neni tepla, a po Petre už je po teple. Meniny má Gertrúda. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu sa počasie umúdri, bude slnečno s teplotami do 25 °C
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Gertrúda

Ženské meno Gertrúda má nemecký pôvod a význam mena je „milá kopijníčka“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Gerta, Gerti, Trudy.

Gertrúdy, ktoré majú meniny 19. mája, sú predovšetkým silné a prirodzené ženy. Ide o málo ovplyvniteľné extrovertky so zrelou povahou. Niekedy sa Gertrúdy správajú autoritatívne a odporujú.

Rastlinný totem Gertrúd je tulipán, ktorý, podobne ako šaty týchto dám, žiari oslnivými farbami. Prospeje im diétne stravovanie, aktívny pohyb a dovolenky pri mori.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Gertrúdy sú fialová, žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava, skalica, šalvia, ochranné kamene ametyst, smaragd a chalcedón.

K nositeľkám tohto mena patrí napríklad aj mystička, vizionárka SVÄTÁ GERTRÚDA Z HELFTY (aj SVÄTÁ GERTRÚDA VEĽKÁ). Zachovali sa od nej spisy Zjavenia a Duchovné cvičenia.

Stalo sa doma

1465 – Uhorský kráľ Matej Korvín založil Academiu Istropolitanu, Najstaršiu univerzitu na území dnešného Slovenska. Svoju činnosť začala o dva roky neskôr. Dnes je budova sídlom Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

1998 – Traja slovenskí horolezci pod vedením Vladimíra Zboju vystúpili na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Na vrchole vztýčili okrem slovenskej a čínskej zástavy aj vlajku vtedy vládnuceho hnutia HZDS, ktoré výstup financovalo v rámci predvolebnej kampane.

2007 – V maďarskej obci Hejce odhalil minister obrany František Kašický pamätník venovaný obetiam leteckého nešťastia vojenského špeciálu AN-24 z 19.1.2006.

Stalo sa vo svete

1906 – Otvorili tunel Simplon prechádzajúci cez Alpy a spájajúci Taliansko so Švajčiarskom.

1993 – Pri havárii lietadla Boening 727 nad kolumbijskými Andami zahynulo 134 cestujúcich.

2006 – Rekordný šestnásty výstup na najvyššiu horu sveta – himalájsky Mount Everest (8848 m) sa podaril miestnemu nepálskemu šerpovi. Horský nosič Appa prekonal vlastný rekord približne o 11.00 h miestneho času po výstupe klasickou južnou trasou.

Skladba dňa

1977 – Natalia Oreiro (rodená Natalia Marisa Oreiro Iglesias), Montevideo, Uruguay, herečka a speváčka.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM