Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok je Svetový deň bez mobilu, meniny má Dorota

Pranostika na dnešný deň hovorí: "Plačlivá Dorota, omrzlá robota". Meniny má Dorota. Polooblačno až oblačno. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok je Svetový deň bez mobilu, meniny má Dorota
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Dorota

Dorota je grécke ženské meno a v preklade znamená „dar Boží“. S nositeľkami krstného mena Dorota sa na Slovensku stretávame zriedkavo. Oslovujeme ich Dorka, Dorotka, Dorinka.

Doroty, ktoré oslavujú meniny 6. februára, majú dobrú schopnosť sebaovládania a pevnú vôľu, čo im umožňuje čeliť nepríjemným situáciám.

Keď dospievajú, sú ťažko usmerniteľné a dosť nezávislé. Už ako dievčatká bývajú veľmi „živé“ a rozprávajú s takým presvedčením, že si vynútia súhlas. Dorotky pomerne zavčasu vedia, na aké povolanie sa chcú v živote zamerať. Môžu vykonávať profesiu lekárky, uplatnia sa napríklad aj v oblasti umenia.

Dorota je obdarená intuíciou a vie odhaliť tajomstvá ľudí, s ktorými je v kontakte.

Napriek úžasnej vitalite by si ženy s týmto menom mali dávať pozor na zdravie, najmä na zloženie jedál, na nepravidelné stravovanie a prepracovanosť.

Ich obľúbené farby sú zlatá, hnedá a žltá. Ochranné rastliny ľubovník a levanduľa, ochranné kamene jantár a ónyx.

Stalo sa doma

1453 – Uhorský snem zbavil českého šľachtica a vojvodcu Jána Jiskru z Brandýsa všetkých majetkov a vykázal ho z Uhorska.

1924 – Lavína dlhá 4 kilometre zmietla osadu Rybô pod vrchom Krížna vo Veľkej Fatre. Zomrelo 18 ľudí z toho 15 detí.

1928 – Vznikol kartel slovenských bánk.

1969 – Na ME v krasokorčuľovaní v Garmisch-Partenkirchene získal Ondrej Nepela titul majstra Európy.

1978 – Na pravidelnej linke Československých aerolínií (ČSA) OK 811 z nemeckého východného Berlína do Prahy došlo k únosu čs. lietadla TU 134 do Nemeckej spolkovej republiky (NSR), stroj zakrátko pristál na západonemeckom frankfurtskom letisku. Únoscom bol čs. občan Ladislav Molnár, ktorý požiadal nemecké úrady o politický azyl.

1990 – Pápež Ján Pavol II. vymenoval Jána Chryzostoma Korca za biskupa Nitrianskej diecézy.

2008 – Neporušený tubus s odkazom predkov našli počas rekonštrukčných prác na Dóme sv. Mikuláša v Trnave. Osemdesiatcen­timetrová mosadzná guľa nad kopulou severnej veže skrývala 40-centimetrový mosadzný valec s vročením 1825 a v ňom listiny, mince spred dvoch storočí.

2012 – Sudcu Petra Tomku zvolili za predsedu Medzinárodného súdneho dvora (MSD) na trojročné funkčné obdobie. Jeho zvolenie možno považovať za historický úspech, keďže na tento prestížny medzinárodnoprávny post prvýkrát zvolili slovenského občana.

Stalo sa vo svete

1840 – Predstavitelia Britov a maorskí náčelníci (zástupcovia domorodých Maorov) podpísali zmluvu vo Waitangi, v ktorej britská vláda vyhlásila svoje panstvo nad Novým Zélandom a Maorom garantovala britské občianstvo.

1958 – Krátko po štarte z nemeckého letiska Mníchov-Riem havarovalo lietadlo Airspeed Asv 57 Ambassador britskej spoločnosti BEA so 44 cestujúcimi na palube, nehodu neprežilo 21 osôb, vrátane siedmich futbalistov známeho anglického prvoligového mužstva Manchester United.

1964 – Veľká Británia a Francúzsko sa dohodli na výstavbe podmorského tunela pod Lamanšským prieplavom medzi britským Doverom a francúzskym Calais.

1994 – Martti Ahtisaariho zvolili v druhom kole priamych volieb za prezidenta Fínska.

1999 – Francúzsky prezident Jacques Chirac v meste Rambouillet pri Paríži otvoril mierovú konferenciu o Kosove.

2000 – Fínska ministerka zahraničných vecí Tarja Halonenová tesnou väčšinou zvíťazila v prezidentských voľbách a stala sa tak prvou ženou na tomto poste v krajine.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa britský spevák populárnej hudby RICK ASTLEY.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM