Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok miestami zaprší, teploty do 14°C, meniny má Vlastimil

Dnešná pranostika znie: Marcový sneh nie je dobrý, ani keby ho vo vreci vyniesli na chotár. Meniny má Vlastimil. Polooblačno až oblačno a na severe a východe prehánky. Teploty 9 až 14 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  V utorok miestami zaprší, teploty do 14°C, meniny má Vlastimil
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Vlastimil

Mužské meno Vlastimil má slovanský pôvod a znamená „milujúci moc, vládu“. Napriek ich pomalosti, sú to výkonní a uvážliví ľudia. Vedia sa ovládať a kontrolovať aj svoje vášne. Zázračne si vedia zorganizovať svoje záležitosti a existenciu. Žijú často dvojtvárnym životom, jedna tvár verejná, veľmi plodná, druhá diskrétna až tajná, čo mimoriadne všetko komplikuje.

Sú veľkí špekulanti, uzavretí, odhalia iba kúsoček z toho, čo si myslia a takmer vždy utajujú pohnútky svojich aktivít. Majú vynikajúcu pamäť, zavše sú až indiskrétne zvedaví.

Na prvý pohľad sa zdajú menej schopní než ostatní, no jednako by sme sa mýlili, keby sme podceňovali ich reakcie, ktoré sú síce tiché, ale môžu sa stať obávanými. Pokiaľ ide o city, sú veľmi vášnivý, vždy dosiahnu realizáciu svojich túžob. Ako manželia sú žiarliví, no sami si nepotrpia na vernosť.

Typickou farbou tohto mena je svetlohnedá.

Stalo sa doma

1939 Jozef Tiso a Ferdinand Ďurčanský rokovali v nemeckom Berlíne s ministrom zahraničných vecí Joachimom von Ribbentropom a Adolfom Hitlerom. Na tomto stretnutí Hitler oboznámil Tisa s úmyslom obsadiť Čechy a ak Slováci nechcú byť obsadení tiež, majú okamžite vyhlásiť samostatnosť, ktorú bude garantovať Nemecko. Tiso však odmietol vyhlásiť samostatnosť prostredníctvom nemeckého rozhlasu v Berlíne a ešte z Berlína požiadal vtedajšieho prezidenta ČSR Emila Háchu, aby na 14. marca zvolal poslancov Snemu Slovenskej krajiny na mimoriadne zasadnutie.

2007 – V Bratislave slávnostne otvorili Národné referenčné centrum pre tropické choroby.

2010 – Slovenské družstvo pištoliarov v zložení Juraj Tužinský, Pavol Kopp a Ján Fabo získalo na ME v streľbe zo vzduchových zbraní v nórskom Merakeri bronzovú medailu. Tužinský pridal bronz aj v súťaži jednotlivcov.

Stalo sa vo svete

1781 – Britský astronóm Friedrich William Herschel objavil planétu Urán.

1900 – Briti na čele s lordom Frederickom Robertsom v britsko-búrskej vojne o južnú Afriku dobyli mesto Bloemfontein.

1925 – V americkom štáte Tennessee postavili evolučnú teóriu mimo zákona.

1928 – V San Francisquito Valley neďaleko kalifornského Los Angeles sa pretrhala hrádza vodnej nádrže, pričom zahynulo okolo 700 ľudí a škody sa odhadovali na 15 miliónov dolárov.

Skladba dňa

1977 – Zomrel František Krištof Veselý. Bol hviezda slovenskej operety, najväčší elegán slovenskej tanečnej hudby, nezabudnuteľná osobnosť so svojským šarmom a kúzlom, spevák, divadelný a filmový herec i režisér.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM