Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V úvode týždňa čakáme príjemné teploty, prekvapiť môžu búrky

Pranostika na dnes hovorí: "Svätá Žofia víno vypíja." Meniny oslavuje Žofia. Polooblačno až oblačno, na západe búrky. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V úvode týždňa čakáme príjemné teploty, prekvapiť môžu búrky
Foto: Katarína Oravská

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Žofia

Ženské meno Žofia má grécky pôvod a znamená „múdrosť“. Nositeľky tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslavujú meniny 15. mája.

Emotívnosť týchto žien je podpriemerná, čo im pridáva zamyslený výraz. Sú objektívne a veľmi vnímavé. V pracovnom prostredí sa Žofie uplatnia dobre v tíme, kde prevažujú muži. Žofie potrebujú žiť striedmo a byť čo najviac v prírode. Sú náchylné na vírusové ochorenia. Mali by sa vyhýbať flegmatickému konaniu, uzatváraniu sa do seba a prepracovanosti.

Stalo sa doma

1942 – Slovenský snem schválil zákon, ktorý dodatočne schválil vysťahovanie židovského obyvateľstva.

1945 – V Bratislave sa konalo prvé riadne zasadanie Slovenskej národnej rady (SNR).

2010 – Na 24. ročníku Svetového pohára v chôdzi v mexickej Chihuahue slovenský reprezentant Matej Tóth vyhral preteky na 50 km časom 3:53:30 h.

Stalo sa vo svete

1955– Vo viedenskom zámku Belvedere podpísali ministri zahraničia John Dulles (USA), Viačeslav Molotov (ZSSR), Harold Macmillan (Veľká Británia), Antoine Pinay (Francúzsko) a Leopold Figl (Rakúsko) zmluvu o zrušení okupačných zón a suverenite hraníc z roku 1938.

1957 – Veľká Británia vykonala neďaleko tichomorských Vianočných ostrovov svoj prvý pokus s vodíkovou bombou.

1602 – Moreplavec a kapitán Bartholomew Gosnold pristál pri New Bedforde (Massachusetts), čím sa stal prvým Angličanom, ktorý vstúpil na pobrežie Nového Anglicka.

1918 – Po prvý raz využili v USA leteckú poštu na rozosielanie vojenských dokumentov z ministerstva vojny medzi New Yorkom Philadelfiou a Washingtonom.

1928 – Prvý raz sa objavila na verejnosti kreslená postavička Mickey Mouse v krátkom filme Plane Crazy. Postavička sa stala symbolom kresleného humoru a zároveň aj spoločnosti jeho tvorcu – Walta Disneyho.

1930 – Prvá letuška na svete Ellen Churchová privítala prvých 11 pasažierov na palube lietadla Boeing 80A na letisku v Kalifornii (USA).

Skladba dňa

Daniela a Veronika Nízlové, Hronský Beňadik, dvojičky, speváčky, moderátorky aj muzikálové herečky. Začiatok ich speváckej dráhy je spojený s detskou speváckou súťažou Hviezdička (1996). V roku 1998 moderovali televíznu reláciu Detský kľúč. V roku 2000 vydali debutový album Tweens a jeho predaj zaznamenal skoro 11 tisíc kusov.

V októbri 2009 vydali album s názvom Compromise, celý naspievaný v angličtine, prvým singlom z neho bola skladba Slip Of The Tongue, druhým I Don't Know. Slovensko reprezentovali v máji 2011 s piesňou I'm Still Alive na 56. ročníku piesňovej súťaže Eurovision Song Contest v nemeckom Düsseldorfe.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM