Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V zamračený utorok si Perinbaba na chvíľu oddýchne, meniny má Oto

S dnešným dňom je spojená pranostika: "Keď v decembri mrzne, sneží, úrodný rok za tým beží". Meniny má Oto. Zamračené, na západe snehové prehánky. Teploty -2 až 3 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V zamračený utorok si Perinbaba na chvíľu oddýchne, meniny má Oto
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Oto

Mužské meno Oto má nemecký pôvod a jeho význam je „ochranca majetku“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Otko, Otík, Otíček.

Otovia, ktorí oslavujú meniny 5. decembra, sú prevažne vyrovnaní a spokojní sami so sebou. Ak majú problémy, zbežne ich preletia a hneď vyriešia. Nezdržiavajú sa pritom detailmi. Ako študenti sú usilovní, svedomití a bodujú u učiteľov. Výrazný zmysel pre profesionálnu zodpovednosť predurčuje Otov na to, aby sa uplatnili napríklad ako obchodníci. Nositelia tohto mena sú duchaplní, citliví muži, silne pripútaní k domovu a verní rodinným tradíciám.

Sú životaschopní. Často riskujú, až prekročia hranice vlastnej odolnosti.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny palina a saturejka, ochranné kamene zafír a sardónyx – achát s bielymi a hnedými vrstvičkami.

Stalo sa doma

1361 – Uhorský kráľ Ľudovít I. udelil Modre mestské výsady.

1868 – V Rakúsko-Uhorsku vydali nový branný zákon, ktorým sa zaviedla všeobecná povinná vojenská služba na tri roky.

1897 – Narodil sa v Bánovciach nad Bebravou hudobný skladateľ a pedagóg JOZEF ROSINSKÝ, autor opery Matúš Čák Trenčiansky. Zomrel 12.11.1973.

1919 – Narodil sa v Suchej nad Parnou prekladateľ, básnik a redaktor VÍŤAZOSLAV HEČKO. Zomrel 7.12.1972.

Stalo sa vo svete

1863 – V anglickom časopise Bell's Life uverejnili prvé futbalové pravidlá.

1933 – Skončila sa prohibícia v USA, keď v štáte Utah prijali 22. dodatok k ústave, čím bolo prekročené kvórum 75 percent štátov.

2003 – V dôsledku teroristického útoku na preplnený vlak v oblasti Severného Kaukazu prišlo o život 41 osôb, 160 ďalších utrpelo zranenia.

2006 – Na Fidži uskutočnila armáda štátny prevrat.

Skladba dňa

1946 – Narodil sa známy španielsky operný spevák JOSÉ CARRERAS. Jeho profesionálna kariéra sa začala v roku 1970 v barcelonskej opere Gran Teatre del Liceu. Účinkoval v takých operných domoch ako divadlo la Scala v talianskom Miláne, Metropolitan Opera House v americkom New Yorku, rakúskej viedenskej či britskej londýnskej opere. Je držiteľom mnohých ocenení a v roku 1990 získal cenu Grammy. Ani jeho neobišli zdravotné problémy. V roku 1987 mu diagnostikovali leukémiu. Chorobu sa mu podarilo poraziť a založil nadáciu na boj proti leukémii -International Leukemia Foundation.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM