Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V závere týždňa poteší Slovákov teplé počasie

Pranostika na dnešný deň hovori: "Koľko dní vyjdú žaby pred Pannu Máriu, toľko dní po nej budú schované." Meniny oslavuje Gabriel. Čaká nás olooblačno až oblačno. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V závere týždňa poteší Slovákov teplé počasie
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Gabriel

Mužské meno Gabriel je starozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „Boh je silný, muž Boží“. Nositeľov tohto na Slovensku nie veľmi častého mena oslovujeme aj Gabo, Gabino.

Gabriel je muž, ktorý si potrpí na image. Je aj prezieravý, neúprosný a rád sa predvádza. Mužov s týmto menom štúdium veľmi neoslovuje. Ak nastane čas výberu povolania, urobia všetko preto, aby oddialili termín tohto rozhodnutia. Snom Gabrielov je zaoberať sa divadlom. Obľubujú to, čo je premenlivé, originálne a veľkolepé.

Stalo sa doma

1939 – Vyšlo vládne nariadenie o zaisťovacej väzbe nepriateľov Slovenského štátu.

1962 – Premiérou hry Jozefa Kota Ľudia a hviezdy začala svoju činnosť už bývala (do roku marca 2007) druhá domovská scéna Činohry SND Malá scéna. V súčasnosti v jej priestoroch vyvíja svoju činnosť divadlo Malá scéna STU.

1999 – Vláda SR dala súhlas na prelety lietadiel NATO, zúčastňujúcich sa na vojenskej operácii proti Juhoslávii.

2000 – Zástupcovia slovenskej vlády a firmy U.S. Steel sa dohodli na vstupe tejto firmy do VSŽ.

2009 – Ministri zahraničných vecí Slovenskej a Maďarskej republiky Miroslav Lajčák a Kinga Gönczová odovzdali v Bratislave cenu Za dobré susedstvo a porozumenie starostovi obce Hejce Gézovi Rohálymu a bývalému ministrovi kultúry a veľvyslancovi ČSFR v Maďarsku Rudolfovi Chmelovi. Išlo o poslednú návštevu Gönczovej vo funkcii ministerky na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1818 – V Brne založili Moravské múzeum.

1944 – Ako odplatu za bombový útok proti nemeckej policajnej jednotke situovanej v Ardejských jaskyniach pri Ríme popravili 335 osôb (vrátane 57 Židov, dvoch detí a niekoľkých kňazov).

1949 – Akadémia filmového umenia a vedy v Hollywoode prvý raz v dovtedajšej histórii udeľovania Oscarov, udelila Oscara za najlepší film dielu, ktoré nevzniklo v USA. Bol ním filmový prepis Shakespearovho Hamleta. Film režíroval, produkoval a hlavnú úlohu (Hamleta) zahral britský herec Laurence Olivier.

1972 – Britská vláda zrušila dovtedajšiu formu vlády v Severnom Írsku zavedenú roku 1920. Zbavila právomoci dovtedajšiu provinčnú vládu a prevzala všetku moc. Správou provincie poverila Williama Whitelawa, ktorý bol vymenovaný za ministra pre záležitosti Severného Írska.

1976 – Argentínske ozbrojené sily prevzali moc v krajine a zatkli prezidentku Izabelu Perónovú (vdova po Juanovi Perónovi, ktorá bola jeho druhou manželkou), pričom moci sa ujala trojčlenná junta na čele s veliteľom pozemných vojsk generálom Jorge Rafaelom Videlom.

1999 – V Juhoslávii sa začala vojenská operácia NATO s názvom Spojenecká sila. Bombardovanie NATO sa začalo o 19.30 h, vtedajšie úrady na čele s Miloševičom vyhlásili vojnový stav.

  • V Berlíne otvorili trojdňový summit Európskej únie, na ktorom prijali Agendu 2000 (úprava financovania únie, agrárnej politiky a podpory regiónov Európskej únie) a zvolili bývalého talianskeho premiéra Romana Prodiho za nového predsedu Európskej komisie.

2005 – Bývalého svetového šampióna v šachu Bobbyho Fischera prepustili z väzby v Japonsku, čím mu umožnili vyhnúť sa deportácii do USA a odcestovať na Island, kde mu udelili občianstvo.

2006 – Baskická separatistická skupina ETA vyhlásila v Španielsku trvalé prímerie.

2008 – Himalájska krajina Bhután sa usporiadaním prvých všeobecných volieb oficiálne stala demokraciou.

2009 – Väčšina českej Poslaneckej snemovne, 101 poslancov, vyslovila nedôveru stredopravej vláde Mirka Topolánka. Stalo sa tak nečakane uprostred polročného českého predsedníctva v Rade EÚ.

Skladba dňa

24. marca 1960 sa v Nemecku narodila Gabriele Susanne Kernerová známa skôr pod umeleckým menom Nena. Uvádza to web Wikipedia. Nemeckú speváčku preslávila v roku 1984 pieseň s názvom 99 Luftballons.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM