Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Veriaci si pripomínajú Deň Nepoškvrneného počatia Panny Márie

Dnešná pranostika znie: Keď je december studený, je vždy s úrodným rokom spojený. Meniny má Marína. Zamračené, občasný dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Veriaci si pripomínajú Deň Nepoškvrneného počatia Panny Márie
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: zamračené, dážď so snehom. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: zamračené, dážď so snehom. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Marína

Ženské meno Marína má latinský pôvod a znamená „morská“. S nositeľkami tohto krstného mena sa v súčasnosti na slovenskom území nestretáme často. Oslovujeme ich prevažne Marínka, Marka.

Maríny, ktoré oslavujú meniny 8. decembra, nemajú ľahkú povahu. Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že ide o veľmi odhodlané bytosti, vytrvalé v práci, trochu podozrievavé, no rozhodné. Zvyčajne bývajú Maríny výborné študentky, obľubujúce klasické štúdium. Ak majú iný názor ako ich vyučujúci, veľmi otvorene to dajú najavo. Sú dosť tvrdohlavé a neúspechy ich trápia.

Zároveň sú zraniteľné, citlivé, trpezlivé, aj strohé, najmä, ak sa nahnevajú. Tieto ženy sú dokonale spokojné v spoločnosti, ale nepotrebujú pre svoj život veľa priateľov. Napĺňa alebo priťahuje ich miesto opatrovateľky.

Maríny sú pomerne vitálne a majú pevné zdravie. Môžu sa však u nich vyskytnúť problémy s obličkami, aj preto by mali dbať na dostatočný prísun tekutín.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú biela a modrá. Ochranné rastliny valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a nefrit.

Stalo sa doma

1884 – Bola založená prvá slovenská rímskokatolícka farnosť v USA. Farnosť vznikla v meste Streator v štáte Illinois.

1929 – Narodil sa v Topoľčiankach divadelný a filmový režisér PAVOL HASPRA. Zomrel 27.4.2004.

1950 – Zomrela v Bratislave herečka ELMA WÁGNEROVÁ. Narodila sa 2.3.1900.

1989 – Nežná revolúcia: Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) odvolalo predsedu vlády SR Pavla Hrivnáka a zostavením novej vlády poverilo Milana Čiča.

Skladba dňa

1941 – USA, Veľká Británia, Kanada vyhlásili vojnu Japonsku.

1987 – V americkom Washingtone bola podpísaná zmluva medzi sovietskym predstaviteľom Michailom Gorbačovom a prezidentom USA Ronaldom Reaganom o obmedzení jadrových zbraní stredného doletu. V priebehu troch nasledujúcich rokov bolo zničených 1752 sovietskych a 859 amerických jadrových zbraní.

2008 – Bývalého macedónskeho premiéra Vlada Bučkovského odsúdili na tri a pol roka väzenia za zneužitie právomocí, ktorého sa dopustil ešte v roku 2001 vo funkcii ministra obrany.

2009 – Dvaja ozbrojenci na motorkách v Hondurase zastrelili šéfa národného Úradu pre boj proti obchodu s drogami Juliana Aristidesa Gonzaleza.

2010 – Vesmírna loď Dragon (Drak) súkromnej spoločnosti prvýkrát úspešne dosiahla obežnú dráhu a pristála na Zemi. Vesmírnu loď vyvinula americká firma Space Exploration Technologies známa tiež pod názvom SpaceX. K štartu došlo z floridského Mysu Canaveral.

2012 – Konali sa oslavy 25. výročia založenia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Pásmo Gazy prvýkrát navštívil po desaťročnom exile vodca Hamasu Chálid Mašál.

Skladba dňa

1943 – Jim Morrison (rodený James Douglas Morrison), Melbourne, Florida, USA, spevák a skladateľ, líder skupiny Doors. Túto rockovú formáciu založili práve Jim Morrison a hráč na klávesové nástroje Ray Manzarek v júli 1965. V januári 1967 vydali debutovú LP platňu s názvom The Doors. Jedna zo skladieb na tejto platni, Light My Fire vyšla aj na singli a v júli 1969 sa dostala na prvé miesto hitparády. Najväčší úspech im priniesla LP platňa Waiting For The Sun, ktorá vyšla v júli 1968. Z tejto platne je skladba Helo I Love You, ktorá sa v auguste 1968 dostala na prvé miesto rebríčka. Úspešná dráha tejto americkej formácie skončila v roku 1971, keď v Paríži zomrel 3. júla vo veku 27 rokov jej frontman Jim Morrison. Skupina pod vedením Manzareka pokračovala v trojici, ovšem bez úspechu, preto sa v decembri 1972 rozišli. Spolu s Morrisonom vydali šesť albumov, po jeho smrti ďalšie dva. V singlovej hitparáde mali osem piesní. Režisér Oliver Stone natočil o skupine v roku 1991 film The Doors. V septembri 2009 mal premiéru celovečerný dokument amerického režiséra Toma DiCilla s názvom When You're Strange.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM