Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok nás potrápi mrholenie, dážď a aj hmla

Pranostika na dnešný deň hovorí: Na Hromnice chumelice, nebýva už zimy více. Prevažne zamračené, miestami dážď a na horách sneženie. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok nás potrápi mrholenie, dážď a aj hmla
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené, ojedinele prechodne zmenšená oblačnosť. Ojedinele mrholenie. Najvyššia denná teplota 2 až 5 st. Slabý premenlivý vietor.

Stred: Oblačno až zamračené. Miestami sneženie, cez deň v nižších a stredných polohách postupne zrážky prevažne dažďové. Najvyššia denná teplota 1 až 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st. Slabý vietor. Na hrebeňoch Nízkych Tatier spočiatku búrlivý vietor až víchrica.

Východ: Oblačno až zamračené. Spočiatku na mnohých miestach sneženie alebo dážď so snehom, ojedinele aj dážď. Postupne zrážky miestami, prevažne dažďové. Najvyššia denná teplota 1 až 4 st. Slabý, miestami juhovýchodný vietor do 4 m/s (15 km/h).

Meniny má Erika, Erik

Ženské meno Erika je odvodené z mužského mena Erik.Eriky sú dievčatá a dámy, ktoré hľadajú zabudnutie v eufórii bezstarostného života. Sú dosť uzavreté, žijú vo svojom malom svete. Možno ich ľahko ovplyvniť. Na Erikách je pozoruhodné, že majú mimoriadnu predvídavosť. Bytostne túžia po veľkej láske, lebo im dáva pocit bezpečia. Nie je ľahké ich milovať, pretože sa skrývajú za falošný cynizmus.

Mužské meno Erik má škandinávsky pôvod a v preklade znamená „ctihodný vládca“. Na Slovensku je menej zaužívané, rovnako aj ženská podoba tohto mena. Ak by sme mali nositeľa krstného mena Erik prirovnať k niektorému zvieraciemu totemu, vybrali by sme leoparda. Erik sa rovnako ako leopard dá strhnúť a vie sa aj dobre zorientovať.

Stalo sa doma

1849 – Narodil sa vo Vyšnom Kubíne básnik, dramatik, prekladateľ a právnik Pavol Orságh Hviezdoslav, ktorého dielo patrí k základným a trvalým hodnotám nášho kultúrneho dedičstva. Medzi jeho najznámejšie diela patria básnické skladby Hájnikova žena, Ežo Vlkolinský a Gábor Vlkolinský, básnická zbierka Krvavé sonety či dráma Herodes a Herodias. Zomrel 8.11.1921.

1885 – V Martine založili Tatra banku, ktorá bola prvým finančným ústavom so slovenským kapitálom.

Stalo sa vo svete

1882 – Narodil sa írsky spisovateľ James Joyce, priekopník moderných postupov v literárnej tvorbe. Jeho zbierka poviedok Dublinčania, ale hlavne romány Portrét mladého umelca, Ulysses a Finnegans Wake (Finneganovo prebúdzanie) patria k základom modernej svetovej prózy. Zomrel 13.1.1941.

1929 – Narodila sa česká režisérka Věra Chytilová, významná osobnosť československej novej vlny. Do jej bohatej filmografie patria napríklad filmy Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko, Panelstory, Kalamita, Faunovo velmi pozdní odpoledne alebo Kopytem sem, kopytem tam, či Pasti, pasti, pastičky.

Skladba dňa

1977 – Narodila sa Shakira, kolumbijská speváčka. Mala necelých štrnásť, keď vydala prvý album s názvom Magia. V roku 1994 vychádza druhý album v španielčine Peligro.

V roku 1998 spolupracovala s Emiliom Estefanom a výsledkom bol album żDónde están los ladrones?. V novembri 2001 vychádza jej prvý album v angličtine s názvom Laundry Service.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM