Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vysoké teploty občas prehánky, meniny má Olívia a Tadeáš

Dnešná pranostika hovorí: "Horúce leto, studená zima". Meniny má Olívia a Tadeáš. V nedeľu polooblačno až oblačno, prehánky. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vysoké teploty občas prehánky, meniny má Olívia a Tadeáš
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: Na východnom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Olívia a Tadeáš

Ženské meno Olívia má latinský pôvod a význam mena je „pestovateľka olív“. Nositeľky tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Ola, Lívia.

Olívie sú fascinujúce, záhadné bytosti. Ide o extrovertky, vyjadrujú sa radšej skutkami ako slovami. Sú veľmi objektívne, „zdravo“ sebavedomé a pripútané k tomu, čo ich oslovuje.

Olívie rady študujú a inklinujú k rizikovým povolaniam. Ich pôvab je zreteľný a majú v sebe aj čosi nedefinovateľné. Ženy s týmto menom by si mali dopriať dostatok spánku. Ich rastlinný totem je šedivník. Obľúbené farby Olívie sú biela a modrá, ochranné rastliny túžobník a skorocel, ochranné kamene rubín a jaspis.

Mužské meno Tadeáš má hebrejský pôvod a jeho význam je zrejme „šikovný“, „rozumný“ alebo „smelý“, „odvážny“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne. Oslovujeme ich Tado, Ted, Tadeáško.

Tadeášovia sú spravidla inteligentní ľudia, ktorí sa môžu opierať o nezvyčajne dobrú pamäť. Potrebujú motiváciu, od nej závisí ich schopnosť zápasiť s problémami.

Majú obdobia, keď len lenivo podriemkavajú a máločo ich dokáže prebudiť z letargie. Dochádza však aj k opačným situáciám, keď sú aktívni a je ťažké udržať ich v pokoji.

Tadeášovia sú priveľmi spútaní svojou psychikou. Žijú nepokojne a od útleho detstva treba dozerať na ich zdravie. Obľúbené farby Tadeášov sú svetlozelená a modrá, ochranné rastliny skorocel a pľúcnik, ochranné kamene akvamarín a smaragd.

Stalo sa doma

1608 – Uhorský kráľ Rudolf II. sa zriekol uhorskej koruny v prospech svojho brata Mateja.

1741 – V bratislavskom Dóme svätého Martina korunovali za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu, najstaršiu dcéru kráľa Karola III.

1888 – Zomrel v Poprade-Veľkej EDUARD DÁVID BLASY, priekopník turistiky a horolezectva, zakladateľ Tatranského múzea. Narodil sa 3.5.1820.

1917 – Narodil sa v Cíferi právnik, podnikateľ, publicista, predstaviteľ slovenského politického exilu LADISLAV JANKOVIČ. Zomrel 18.11.1998 v Buenos Aires (Argentína).

1937 – V Košiciach bola zriadená Vysoká škola technická Dr. M. R. Štefánika. Do svojho terajšieho sídla v Bratislave sa škola presťahovala v roku 1939 už pod novým názvom Slovenská vysoká škola technická (SVŠT). Zákonom SNR s účinnosťou od 1. apríla 1991 prijala Slovenská vysoká škola technická súčasný názov Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave.

Stalo sa vo svete

1941 – Fínsko aktívne vstúpilo do vojny proti ZSSR.

1950 – Severná Kórea napadla Južnú Kóreu. Začala sa kórejská vojna.

1991 – Parlamenty Slovinska a Chorvátska vyhlásili zvrchovanosť a samostatnosť. Nasledovali zrážky medzi federálnou armádou a jednotkami slovinskej a chorvátskej domobrany.

2005 – Ultrakonzervatívny iránsky politik Mahmúd Ahmadínidžád zvíťazil v druhom kole iránskych prezidentských volieb, v ktorom porazil umierneného rivala ajatolláha Hašimího Rafsandžáního. Podľa konečných oficiálnych výsledkov získal 61,6 percenta hlasov, Rafsandžání 35,9 percenta. Zvyšné hlasy označili za neplatné.

2008 – Najvyšší súd USA zrušil štátny zákon, ktorý povoľoval popravy ľudí odsúdených za znásilnenie dieťaťa. Išlo o prvé rozhodnutie súdu za vyše 30 rokov súvisiace s otázkou, či môže byť popravou potrestaný aj iný zločin než vražda.

1876 – Uskutočnila sa známa bitka pri rieke Little Big Horn medzi indiánmi a americkými vojakmi. Indiánske kmene Siuxov a Čejenov porazili 7. jazdecký oddiel americkej armády z Fort Lincolnu vedený generálom Georgeom Armstrongom Custerom.

1938 – Inaugurovali za prvého prezidenta Írskej republiky vedca Douglasa Hyda.

Skladba dňa

1963 – narodil sa George Michael (vlastným menom Georgios Kyriacos Panayiotou. Zomrel 25. decembra 2016, Goring-on-Thames) bol britský popový a soulový spevák a skladateľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM