Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vytúžené ochladenie bude s búrkami i krúpami, presne podľa pranostiky

Dnešná pranostika hovorí, že Svätý Jan Burian, ktorý sa považoval za patróna krupobitia, mláti bez cepov. A na krúpy sa musíme pripraviť najmä na strednom a východnom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vytúžené ochladenie bude s búrkami i krúpami, presne podľa pranostiky
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. K večeru ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 25 až 28 °C.

Stred: Prevažne oblačno, miestami spočiatku zmenšená oblačno. Postupne na mnohých miestach prehánky alebo búrky, aj intenzívnejšie a s krúpami. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na juhu miestami okolo 32 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 °C.

Východ: Polooblačno až oblačno. Postupne miestami prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívnejšie či s krúpami. Najvyššia denná teplota 29 až 34, na Spiši miestami okolo 27 °C

Meniny má Adriána

Ženské meno Adriána má latinský pôvod a jeho význam je „prichádzajúca od mora“. Adriány sú podmanivé a svojbytné. Nedajú sa len tak ľahko zastaviť, ak si myslia, že našli to, čo hľadali.

Sú aj nesmierne aktívne. Mali by sa vystríhať najmä vypočítavosti a pomstychtivosti. Stravu by mali obohatiť najmä vitamínmi A a E. Ich obľúbené farby sú tmavozelená a modrá.

Stalo sa doma

1982 – Narodil sa v Žaškove motocyklový pretekár Štefan Svitko, ktorý na Rely Dakar 2012 dosiahol veľký úspech, keď napriek zraneniu vybojoval celkové 5. miesto. Konečné 5. miesto dosiahol aj na Dakare 2015. Na Dakare 2016 dosiahol celkové druhé miesto.

1953 – V Bratislave slávnostne vyhlásili v Slovenskom národnom divadle (SND) vznik Slovenskej akadémie vied (SAV). SAV vznikla na základe schváleného zákona z 18. júna 1953.

Stalo sa vo svete

1906 – V Le Mans vo Francúzsku sa začali prvé automobilové preteky Grand prix. Boli to preteky, ktoré odštartovali históriu Formuly 1.

1977 – V americkom Indianopolise sa uskutočnil posledný verejný koncert Elvisa Presleyho. O dva mesiace neskôr zomrel.

Skladba dňa

Keďže sú dnešnými oslávenkyňami Adriány, o stretnutí s touto ženou spieva vo svojej piesni ADRIANA aj Miroslav Žbirka.

Zbirka Adriana
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM