Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Za peknou jeseňou nasleduje tuhá zima a úrodný rok, meniny má Heňa

Dnešná pranostika hovorí: "Za peknou jeseňou nasleduje tuhá zima a úrodný rok". Meniny má Henrieta. Polooblačno až oblačno. Teploty 2 až 7 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Za peknou jeseňou nasleduje tuhá zima a úrodný rok, meniny má Heňa
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Meniny má Henrieta

Dvadsiateho ôsmeho novembra oslavujú meniny nositeľky krstného mena Henrieta. Toto ženské meno má staronemecký pôvod a v preklade znamená „vládkyňa domova“. Nositeľky oslovujeme Henrietka, Henka, Heňa.

Henriety sú veľmi pôvabné ženy. Aj keď sa niekedy môžu javiť ako odmerané, nie je to tak, iba sa boja ukázať svoju zraniteľnosť.

Študujú skôr z povinnosti. Skutočne zanietené začínajú byť až vtedy, keď sa rozhodnú pre povolanie, ktoré ich potom celkom pohltí. Niekedy dlhé roky hľadajú svojho vysnívaného muža. K rozhodnutiam pristupujú opatrne. Ak sa k niekomu pripútajú, v zásade je to nadlho. Často sa vyhýbajú kontaktom s ľuďmi, sú skôr samotárky.

Ich zdravie je zvyčajne veľmi dobré, Henriety sú veľmi vitálne. Mali by viac dbať na pravidelnú a striedmu stravu.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú hnedá, čierna a tmavomodrá, ochranné rastliny kostihoj a štiav záhradný (listová zelenina), kamene granát a opál.

Stalo sa doma

1946 – Vznikla v Levoči tlačiareň pre nevidiacich – Slovenská slepecká tlač. Zaslúžil sa o to učiteľ levočského Štátneho ústavu pre slepcov (v súčasnosti Základná škola internátna pre nevidiacich a slabozrakých) Jozef Vrabel. Spočiatku tlačila len učebnice a učebné texty pre žiakov ústavu. Od 1.10.1948 sa začala pravidelná prevádzka tlačiarne.

1959 – V Košiciach otvorili Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika.

2005 – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o odškodnení obetí okupácie krajiny vojskami ZSSR a ďalších krajín Varšavskej zmluvy od roku 1968.

2009 – V štyroch slovenských vyšších územných celkoch (VÚC) – Bratislavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Prešovskom prebehlo 2. okolo volieb predsedov.

Stalo sa vo svete

1821 – Panama vyhlásila nezávislosť od Španielska.

1905 – Arthur Griffith založil v Dubline írsku politickú stranu Sinn Fein.

1912 – Albánsko vyhlásilo nezávislosť od Osmanskej ríše (dnes Turecko).

1919 – Nancy Astorová bola ako prvá žena zvolená za členku britskej Snemovne reprezentantov (British House of Commons).

1943 – Druhá svetová vojna: Začala sa (trvala do 1.12.1943) Teheránska konferencia, na ktorej sa zúčastnili americký prezident Franklin Delano Roosevelt, britský ministerský predseda Winston Churchill a sovietsky vodca Josif Vissarionovič Stalin.

Skladba dňa

2005 – Zomrel britský hudobník – bubeník TONY MEEHAN, zakladajúci člen legendárnej inštrumentálnej skupiny The Shadows. Narodil sa 2.3.1943.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM