Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok týždňa môžu znepríjemniť prehánky a búrky

Porekadlo na dnes hovorí: "Jasná noc a zora pred Jakubom teší hospodárov hojným zrnom." Meniny oslavuje Vladimír. Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. V pondelok (24.7.) má byť prevažne oblačno, prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok týždňa môžu znepríjemniť prehánky a búrky
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné teploty 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné teploty 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné teploty 24 až 28 C.

Meniny má Vladimír

Mužské meno Vladimír má slovanský pôvod a jeho význam je „vládni svetu“, „veľký vládca“. Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Vladko, Vlado a meniny oslavujú 24. júla.

Povahovo sa vyznačujú tým, že potrebujú konať. Neslobodno ich však do niečoho tlačiť.

Sú oddaní a pohotoví. V citovom živote sú Vladimírovia emotívni a obdarení veľkým šarmom. Potrebujú mať pocit, že sú milovaní a chápaní. Radi pomáhajú iným.

Stalo sa doma

1864 – Narodil sa v Sebedíne-Bečove osvetový pracovník, divadelník, zakladajúci člen Muzeálnej slovenskej spoločnosti a učiteľ DANIEL BODICKÝ, ktorý okrem iného vypracoval Mluvnicu a pravopis slovenský pre ľudové školy. Zomrel 6.10.1932.

1919 – Národné zhromaždenie ČSR schválilo zákon o založení Katolíckej bohosloveckej fakulty v Bratislave.

1997 – Ústavný súd SR vyniesol verdikt, podľa ktorého NR SR prijatím uznesenia zo dňa 4.12.1996 o ak­ceptovaní vzdania sa funkcie poslanca Františka Gauliedera, ktorý opakovane tvrdil, že sa svojho mandátu nevzdal, porušila jeho ústavné právo. Prípad je známy ako „kauza Gaulieder“.

Stalo sa vo svete

1911 – Americký archeológ Hiram Bingham objavil v Peru legendárne mesto Machu Picchu, známe aj ako Stratené mesto (Inkov), ktoré vytvorili Inkovia na horskom hrebeni nad údolím Urubamba v Peru asi 70 km severne od Cusca. Machu Picchu bolo pravdepodobne kráľovským veľkostatkom a kultovým centrom, ktoré dal vybudovať vládca Inkov Pačakuti v polovici 15. storočia.

1969 – Americkí astronauti z kozmickej lode Apollo 11, ktorí ako prví ľudia pristáli na Mesiaci, sa vrátili bezpečne na Zem.

1997 – Vyklonovali v Edinburghu ovcu Polly, ktorá mala na rozdiel od prvej klonovanej ovce Dolly aj ľudské gény.

2001 – Bulharský parlament schválil bývalého kráľa Simeona II. do funkcie nového premiéra krajiny. Simeon Sakskoburggotski z rodu Sasko-Kobursko-Gothajského je jediným exmonarchom, ktorý sa znovu dostal k moci v postkomunistickej Európe.

2011 – Víťazom 98. ročníka legendárnych cyklistických pretekov Tour de France sa na Elyzejských poliach v Paríži sa stal Cadel Evans, ktorému sa to podarilo ako vôbec prvému Austrálčanovi v histórii.

2013 – Vysokorýchlostný vlak Alvia sa vykoľajil v ostrej zákrute a rozpadol sa v blízkosti severozápadného španielskeho mesta Santiago de Compostela. Pri nehode zahynulo 79 ľudí a zranenia utrpelo vyše 150 ľudí. Rušňovodič vlaku Francisco José Garzón priznal, že išiel rýchlosťou 190 kilometrov za hodinu na úseku trasy so zákrutou, kde je povolená najvyššia rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

Skladba dňa

1969 – Narodila sa americká speváčka a filmová herečka JENNIFER LOPEZOVÁ.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM