Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Zahoďte starosti, nepadne ani Medardova kvapka

Viete, po kom sú známe Medardove pranostiky? Tá dnešná sa nenaplní, o dôvod viac užiť si krásny slnečný stred týždňa. Ako spieva hudobná oslávenkyňa - zahoďte svoje starosti!

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Zahoďte starosti, nepadne ani Medardova kvapka
Zdroj: TASR

Medardova kvapka štyridsať dní kvapká. Ak na Medarda prší, zle sa seno suší. Keď plače Medard, aj jačmeň zaplače. Čo hovorí počasie?

Západ: Slnečno, najvyššia denná teplota 25 až 27 °C. Slabý vietor.

Stred: Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Horehroní miestami okolo 18 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 °C, bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Východ: Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 20 až 25 °C, slabý vietor.

Meniny má Medard

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je „mocný“, „udatný“. Aj keď sa s Medardom na území Slovenska stretávame ojedinele, k menu sa viaže známa pranostika o počasí.

Títo muži, ktorí oslavujú meniny 8. júna, vedia, čo chcú. Medard je muž odriekania, často obdarený nevšednými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan. Ten ukazuje, že tajomný plod sa ukrýva v tŕnistej šupke a objaví sa po náraze.

Stalo sa doma

Deň sv. Medarda – spája sa s najpopulárnejšou pranostikou o dlhotrvajúcom 40-dňovom daždi. Historické podklady pranostiky nájdeme v kalendári Daniela Adama z roku 1590, ktorý zaznamenal úmrtie francúzskeho biskupa Medardusa. V tento deň pršalo, ako aj nasledujúce štyri dekády. Dažďových štyridsať dní niektoré letopisy odvodzujú od biblickej potopy spodobnenej aj v knihe Genesis.

1946 – Narodila sa v Šaštíne-Strážach džezová, bluesová a gospelová speváčka Jana Kocianová.

Stalo sa vo svete

632 – Zomrel zakladateľ islamu prorok Mohamed. Narodil sa asi roku 570. 1951 – Narodila sa britská speváčka Bonnie Tylerová, vlastným menom Gaynor Hopkinsová. 1600 – Lekár Ján Jessenius pochádzajúci zo starej zemianskej rodiny Jesenských z Horného Jasena v Turci na území dnešného Slovenska, uskutočnil v českej Prahe prvú verejnú pitvu ľudského tela v Európe.

Zahoďte starosti

Hudobnou narodeninovou oslávenkyňou (1946) je slovenská speváčka Jana Kocianová. S piesňou Summertime vyhrala v roku 1968 televíznu spevácku súťaž Zlatá kamera a to rozhodlo o jej speváckej dráhe. Spievať začala s orchestrom Jaroslava Schejbala a potom aj orchestrom Juraja Velčovského.

V roku 1971 nahrala prvý singel so skladbou Kadiaľ ísť (v origináli Love Story). V roku 1972 mala hity Nekonečná láska a Zahoď starosti.

Zahoď starosti
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM