Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude chladnejší, spríjemnite si ho skladbou dňa

"Májová tráva moc úžitku dáva," hovorí dnešná pranostika. Meniny oslavuje Zina. Polooblačno až oblačno a na východe miestami prehánky. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude chladnejší, spríjemnite si ho skladbou dňa
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Zina

Ženské meno Zina má grécky pôvod a jeho význam je „dobrá“, „priateľská“. Nositeľky tohto na slovenskom území ojedinelého mena oslovujeme Zinka, Zinuška, Zinočka. Meniny majú 21. mája.

Tieto ženy sú najmä ľudské a prosociálne. Ak sa stretnete so Zinami, rozhodne sa s nimi nikdy nebudete nudiť. Majú sklon k ľahkomyseľnosti, čo im môže spôsobiť isté problémy.

Stalo sa doma

1920 – Slovenské národné divadlo (SND) v Bratislave uviedlo prvé slovenské predstavenie. Boli to jednoaktovky Jozefa Gregora Tajovského Hriech a V službe.

1936 – Na Konventnej ulici v Bratislave sa konalo ustanovujúce valné zhromaždenie Štúrovej evanjelickej spoločnosti, ktorá pôsobila do roku 1951.

1969 – Futbalový klub Slovan Bratislava porazil na bazilejskom štadióne sv. Jakuba FC Barcelonu 3:2 a získal Pohár víťazov pohárov – druhú najcennejšiu európsku klubovú trofej.

2007 – Na historicky prvú návštevu Slovenska zavítala holandská kráľovná Beatrix.

2008 – Slovenský rozhodca Ľuboš Michel viedol finále futbalovej Ligy majstrov medzi klubmi Manchester United – Chelsea Londýn. Zápas sa skončil 1:1 po predĺžení a rozhodli pokutové kopy. Vyhral Manchester United 6:5.

2012 – Cyklista Peter Sagan vyhral poslednú 8. etapu pretekov Okolo Kalifornie v uliciach amerického Los Angeles (72 km). Jazdec tímu Liquigas-Cannondale triumfoval na podujatí päťkrát a s celkovo ôsmimi etapovými víťazstvami prekonal dovtedajší rekord Američana Leviho Leipheimera. Okrem toho získal Sagan aj zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Stalo sa vo svete

996 – Nemeckého kráľa Otta III. korunoval pápež Gregor III. v Ríme za cisára.

1471 – Anglický kráľ Eduard IV. z dynastie Yorkovcov dal v londýnskom väzení Tower zavraždiť zosadeného kráľa HENRICHA VI. z dynastie Lancasterovcov a jeho syna, čím sa v Anglicku skončila občianska vojna – tzv. vojna ruží, ktorá sa začala roku 1455.

1502 – Portugalci na čele s moreplavcom Joaom da Nova Castellom objavili v južnej časti Atlantického oceánu neobývaný ostrov, ktorý nazvali Svätá Helena.

1840 – Nový Zéland bol vyhlásený za britskú kolóniu.

1904 – V Paríži založilo sedem futbalových družstiev organizáciu FIFA na čele s prezidentom Francúzom Robertom Guerinom.

1927 – Americký pilot Charles Lindbergh ako prvý pilot preletel sólovým letom Atlantický oceán.

1952 – Holandská kráľovná Juliana otvorila nový 72 kilometrov dlhý vodný kanál medzi Amsterdamom a Rýnom.

1956 – Na atole Bikini v južnom Pacifiku odpálili Američania svoju prvú lietadlom dopravenú vodíkovú bombu.

1968 – Neďaleko Azorských ostrovov sa potopila americká ponorka Scorpion s 99 mužmi na palube.

2003 – Čínska televízia pri príležitosti blížiaceho sa 50. výročia prvého výstupu na Mount Everest odvysielala prvé živé televízne zábery z najvyššieho vrchu sveta.

2007 – Belgický archeologický tím z Leuvenskej katolíckej univerzity objavil v Egypte 4000-ročnú a výnimočne zachovanú hrobku patriacu členovi panovníckeho dvora. Hrobka patrila mužovi menom Henu – výbercovi daní z Prvého prechodného obdobia (2181–2050 pred n.l.).

2007 – Iránsky fotograf Džahángír Razmí, ktorému v roku 1980 udelili Pulitzerovu cenu anonymne z obáv o jeho bezpečnosť, si toto významné ocenenie verejne prevzal na slávnostnom ceremoniáli v americkom New Yorku. Razmího totožnosť odhalil magazín The Wall Street Journal v decembri 2006 s autorovým súhlasom. Fotografia, ktorá ho preslávila, zobrazuje 11 mužov s páskou na očiach, nastúpených pred vojenskou jednotkou.

2012 – Traja ľudia prišli o život po tom, ako dav vnikol do prezidentského paláca v Mali a fyzicky zaútočil na dočasného prezidenta Dioncoundu Traorého. Bezpečnostné zložky do demonštrantov strieľali.

2012 – Muž s výbušninami pripevnenými na tele pod vojenskou uniformou, zabil v jemenskom hlavnom meste Saná 96 ľudí, keď sa odpálil počas nácviku vojenskej prehliadky. K útoku sa prihlásila odnož teroristickej siete al-Káida v Jemene.

2012 – Jedenásť ľudí zahynulo a 22 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako sa autobus s univerzitnými študentmi zrútil zo strmého zrázu v južnom Albánsku.

Skladba dňa

1958 – Narodil sa Mike Barson (rodený Michael Barson, prezývaný aj Monsieur Barso), Londýn, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Madness. Táto ska-popová formácia vznikla v závere roka 1976 v Londýne, v priebehu dvoch rokov sa zaradila k špičke anglickej hudobnej scény. V novembri 1979 vydali prvý album One Steep Beyond. Už ten prvý bol úspešný, dostal sa v rebríčku na 2. miesto. Do anglickej hitparády sa dostalo celkom 29 skladieb tejto formácie, medzi nimi hity My Girl, Baggy Trousers, House Of Fun, Wings Of A Dove. Najúspešnejšou z nich bola House Of Fun z mája 1982, ktorá sa dostala na prvé miesto. Rozišli sa v septembri 1986, v roku 1992 obnovili účinkovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM