Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude chladný a veterný

Pranostika na dnešný deň hovorí: Marcová hmla, za sto dní voda.Marcová hmla, za sto dní voda. Piatok: Prevažne polooblačno. Teploty 6 až 13 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude chladný a veterný
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 11 až 13 st. Spočiatku prevažne západný, neskôr prevažne južný vietor 2 až 6 m/s, ojedinele v nárazoch okolo 12 m/s (5 až 20, 45 km/h).

Stred: Prevažne polojasno, ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st. Prevažne západný, neskôr prevažne južný do 5 m/s (20 km/h). Na horách prudký až búrlivý vietor.

Východ: Prevažne polojasno, ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Najvyššia denná teplota 9 až 12 st. Prevažne južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Na horách prudký vietor.

Meniny má Bohumil, Bohumila

Krstné mená Bohumil, Bohumila majú slovanský pôvod a ich význam je „milý Bohu, milá Bohu“. Bohumil aj Bohumila sú ľudia zameraní a sústredení najmä na seba. Inak sú struční, náramne opatrní a niekedy aj dosť úzkostliví.

Ich vôľa nie je stála. Ak je všetko v poriadku, je pevná, ak sa veci skomplikujú, oslabne. Totemový strom nositeľov týchto mien je breza. Rovnako ako ona, sú elegantní a pôsobia zasnene. Bohumilove šťastné farby sú čierna a zelená. Ochranné rastliny kostihoj, myší chvost, ochranné kamene achát a granát.

Stalo sa doma

1883 – V americkom New Yorku vznikol – „Perši Uherszko-Szlovenszky v nyemoczi podporujuczi Szpolek“ – bol to prvý svojpomocný spolok slovenských vysťahovalcov.

1956 – V dôsledku silných mrazov, ktoré sa začali 20. februára toho roku zamrzla rieka Dunaj. Nahromadené ľadové kryhy v okolí Rusoviec zdvihli hladinu Dunaja do výšky 912 cm. Voda zaplavila celý breh Petržalky aj prístav, preto sa začalo s leteckým bombardovaním rieky. Dôvodom boli obavy, že obrovské kusy ľadu môžu poškodiť piliere Starého mosta v Bratislave.

Stalo sa vo svete

1847 – Narodil sa americký vynálezca (telefón) škótskeho pôvodu ALEXANDER GRAHAM BELL. Zomrel 2.8.1922.

2005 – Americký miliardár Steve Fossett dokončil rekordný nonstop let okolo zemegule v jednomotorovom lietadle bez medzipristátia alebo natankovania paliva.

Skladba dňa

1994 – Zomrel pesničkár, básnik a redaktor Rádia Slobodná Európa KAREL KRYL, ktorý sa preslávil najmä svojím legendárnym albumom Bratříčku, zavírej vrátka (1968). Jeden zo symbolov odporu voči komunistickému totalitnému režimu v bývalom Československu. Narodil sa 12.4.1944.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM