Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude pod mrakom

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď je na Štyridsiatich mučeníkov mráz, veru bude ešte zo štyridsať ráz. Premenlivá oblačnosť, prehánky, na horách snehové. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude pod mrakom
Zdroj: TASR

Západ: Premenlivá veľká oblačnosť a na viacerých miestach prehánky alebo dážď. Popoludní ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 8 až 11 st. Severozápadný až severný vietor 6 až 11, v nárazoch miestami 13 až 17 m/s (20 až 40, nárazy 45 až 60 km/h).

Stred: Premenlivá veľká oblačnosť a na viacerých miestach prehánky alebo dážď, Popoludní ustávanie zrážok a postupne aj zmenšovanie oblačnosti. Sneženie ráno od výšky cca 500–600 m, postupne od 1100 m. Ráno ojedinele tvorba poľadovice. Najvyššia denná teplota 6 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 st. Ráno slabý, postupne prevažne severný vietor 2 až 7, v nárazoch miestami okolo 12 m/s (5 až 25, nárazy 45 km/h). Na hornom Horehroní k večeru severovýchodný vietor 6 až 12, v nárazoch okolo 16 m/s (20 až 45, nárazy 60 km/h).

Východ: Veľká, postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď alebo prehánky, najmä ráno na Spiši a Gemeri, na hrebeňoch hôr zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 10 až 13, na Spiši okolo 8 st. Ráno slabý, postupne prevažne severný vietor 4 až 10, v nárazoch miestami 13 až 18 m/s (15 až 35, nárazy 45 až 65 km/h).

Meniny má Branislav, Bruno

Mužské meno Branislav má slovanský pôvod a jeho význam je „bráň slávu“. Braňovia reagujú a konajú z hlbokého presvedčenia. Ich osobnosť je uspôsobená čeliť životným ťažkostiam a zabojovať, keď ide o veľa. Sú uvážliví, v tom sa podobajú svojmu totemovému zvieraťu volavke. Duševne dozrievajú veľmi zavčasu.

Mužské meno Bruno je svätecké, má nemecký pôvod a význam mena je „hnedý vládca“. Brunovia žijú vo svete fantázie, ktorá ich odtŕha od skutočnosti. Sú dosť ovplyvniteľní a často sa usilujú vopred ospravedlniť svoje správanie.

Stalo sa doma

1982 – Zomrel v Bratislave prozaik, redaktor a prekladateľ MILO URBAN, vedúca osobnosť slovenskej literatúry 20. storočia, ktorého román Živý bič patrí k najčastejšie prekladaným slovenským dielam. Narodil sa 24.8.1904.

1591 – Turci nečakane prepadli jarmok v Tekovských Lužanoch a do otroctva odvliekli množstvo ľudí.

Stalo sa vo svete

1876 – Alexander Graham Bell uskutočnil prvý úspešný telefonický hovor.

1957 – Narodil sa vodca teroristickej siete al-Káida USÁMA BIN LÁDIN

Skladba dňa

1971 – Narodil sa Timbaland, spevák, rapper a producent. V novembri 1998 vydal debutový album Tim's Bio: Life from da Bassment. V apríli 2007 vydal druhý album Shock Value, ktorý sa dostal na 5. miesto rebríčka. Najväčším hitom z neho je pieseň Give It To Me, ktorú nahrali v duete so speváčkou Nelly Furtado, dostala sa na prvé miesto singlového rebríčka.

Úspešné boli aj skladby The Way I Are a Apologize. V decembri 2009 vydal tretí album Shock Value II. Je držiteľom dvoch cien Grammy.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM