Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude zamračený a hmlistý

Pranostika na dnešný deň hovorí: Vinohrad ak nezrežeš vo februári, nezrežeš v marci. Polooblačno až oblačno a miestami prehánky. Teploty 2 až 7 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa bude zamračený a hmlistý
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a hmlisto. Neskôr miestami dážď alebo prehánky s možnosťou tvorby poľadovice. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st. Slabý postupne severozápadný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách spočiatku zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky. Od výšky cca 800 m, neskôr miestami aj nižšie sneženie alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota –1 až 4 st, v juhozápadnej časti kraja miestami do 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m ráno okolo +1 st, popoludní –1 st. Slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách spočiatku zmenšená oblačnosť. K večeru ojedinele sneženie alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota –1 až 4 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo +1 st, večer chladnejšie. Slabý vietor.

Meniny má Miloslava

Ženské meno Miloslava má slovanský pôvod a jeho význam je „milujúca slávu“. Miloslavy sú najmä nezávislé ženy, ktoré milujú prepych a pohodlie. Všetko sa ich týka, charakteristická pre ne je emotívnosť. Majú vrodený zmysel pre poéziu, krásu a eleganciu, zaujímajú sa o umenie.

Mnohokrát sú názorovo v opozícii. Sú citlivé na neúspechy, pokladajú ich za urážku svojho pôvabu. Menšie zdravotné problémy sú väčšinou psychického pôvodu. Mimoriadnu pozornosť by mali venovať raňajkám.

Stalo sa doma

1568 – V Drinopoli (Edirne) bola uzavretá mierová zmluva medzi cisárom Maximiliánom II. a sultánom Selimom II. o rozdelení Uhorska na tri časti: habsburskú – dnešné západné Maďarsko, Chorvátsko a Slovensko – tureckú a samostatné Sedmohradsko.

1997 – Rada Zväzu divadelných odborov Slovenska vyhlásila štrajkovú pohotovosť vo všetkých slovenských divadlách. Divadelníci žiadali navrátenie právnej subjektivity všetkým divadlám, ktoré o ňu prišli v súvislosti s reorganizáciou a zriadením regionálnych kultúrnych centier.

Stalo sa vo svete

1673 – Zomrel priamo na javisku francúzsky dramatik, autor komédií, herec JEAN-BAPTISTE POQUELIN, umeleckým menom MOLIERE, ktorého hry ako napríklad Tartuffe, Lakomec či Mizantrop sa dodnes hrajú na svetových divadelných scénach. Narodil sa (bol pokrstený) 15.1.1622.

1913 – V New Yorku otvorili prvú reprezentatívnu výstavu moderného umenia v USA, na ktorej predstavili napríklad diela P. Picassa, H. Matissa alebo M. Duchampa.

Skladba dňa

1991 – Narodil sa Edward Christopher „Ed“ Sheeran, anglický spevák-skladateľ a hudobník. Po detstve strávenom vo Framlinghame v roku 2008 opustil školu a presťahoval sa do Londýna, aby sa mohol viac usilovať o svoju hudobnú kariéru. V roku 2011 vydal nezávislé EP s názvom No. 5 Collaborations Project, vďaka ktorému si ho všimol Elton John a Jamie Foxx.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM