Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver víkendu bude horúci, meniny má Libuša

S dnešným dňom sa viaže pranostika: Keď sa muchy dávajú do rojov večer, na druhý deň bude pekne. Meniny má Libuša. V nedeľu polooblačno až oblačno, prehánky. Teploty 26 až 31 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver víkendu bude horúci, meniny má Libuša
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Libuša

Pôvod mena Libuša nachádzame u našich susedov v Čechách a jeho význam je „ľúbená, milovaná, milá“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Libuška, Liba. Meniny oslavujú 30. júla.

Už od detstva sa dožadujú stálej pozornosti. Snažia sa nadväzovať stále nové kontakty, potrebujú sa totiž zviditeľňovať. Ako na priateľky sa na ne môžeme spoľahnúť a zdôveriť sa im.

Pri štúdiu či pri hľadaní zamestnania majú určený presný cieľ. Dokážu pritom zmobilizovať všetky sily. Libušky sú si vedomé svojho šarmu a za partnerov si vyberajú silné osobnosti s vysokým spoločenským postavením.

Ak sa im darí, majú pevné zdravie. Do svojho jedálneho lístka by mali zaradiť veľa surovej zeleniny a výrobky zo sóje. Ovplyvňuje ich planéta Mars.

Šťastná farba Libuší je červená. Ochranné rastliny púpava a chmeľ, kamene diamant a ametyst.

Stalo sa doma

1907 – Uhorský parlament prijal zákon č. 45, známy ako derešový. Zákon umožňoval obmedzovanie osobnej slobody poľnohospodárskym robotníkom zo strany zamestnávateľov a pripúšťal aj telesné tresty.

1928 – V Bratislave vznikol Slovenský veslársky klub.

1971 – František Venclovský sa stal prvým občanom Československa, ktorý preplával kanál La Manche.

1975 – Československo sa zúčastnilo na Konferencii o bezpečnosti a spolupráci, ktorá prebiehala (do 1.8) za účasti najvyšších predstaviteľov 32 európskych krajín, USA a Kanady v Helsinkách. Konferencia okrem politickej a hospodárskej spolupráce signatárskych krajín schválila na nátlak Západu aj tzv. tretí kôš, týkajúci sa ľudských a občianskych práv. Tým sa vytvorili pre československú opozíciu výhodné podmienky, keď jej činnosť bola aj napriek neustálej represii garantovaná medzinárodne platnou konvenciou podpísanou tiež ČSSR.

2005 – Pri Bielom dome v Tatranskej Polianke vypukol najrozsiahlejší požiar vo Vysokých Tatrách od založenia Tatranského národného parku (TANAPu) v roku 1949. Mimoriadna situácia vyhlásená v súvislosti s lesným požiarom vo Vysokých Tatrách trvala do 3. augusta 2005.

Stalo sa vo svete

1419 – Prvá pražská defenestrácia – po smrti českého kráľa Václava IV. zaútočil dav ľudí na čele s Janom Želivským na radnicu v pražskom Novom Meste a z okna vyhodil protihusitsky zameraných konšelov.

1863 – Republikán, 16. americký prezident (1861–1865) Abraham Lincoln vydal nariadenie Oko za oko, ktorým prikázal za zastrelenie každého zajatého černošského vojaka armády Únie zastreliť jedného zajatého vojaka armády Konfederácie.

1935 – Vo Veľkej Británii vyšla prvá kniha zo série Penguin Books, ktorá začala paperbackovú (brožovanú) revolúciu. Bolo to dielo ARIEL od Andrého Mauroisa.

1971 – Začal sa vo Viedni (Rakúsko) prvý Medzinárodný psychoanalytický kongres, na ktorom sa zúčastnila aj dcéra zakladateľa psychoanalýzy Sigmunda Freuda Anna, ktorá kongres otvorila.

2001 – Kanada sa stala prvou krajinou na svete, ktorá povolila nevyliečiteľne chorým pacientom pestovať a fajčiť vlastnú marihuanu, bez ohľadu na protesty lekárov.

2002 – Prezidenti Konžskej demokratickej republiky (KDR) a Rwandskej republiky Joseph Kabila a Paul Kagame podpísali v juhoafrickej Pretórii mierovú dohodu, ktorá ukončila ozbrojený konflikt medzi oboma krajinami. Štyri roky trvajúce boje si vyžiadali asi dva a pol milióna obetí.

Skladba dňa

2003 – Zomrel americký hudobný producent, priekopník rokenrolu SAM PHILLIPS, objaviteľ Elvisa Presleyho. Narodil sa v roku 1923.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM