Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Známe stavby svietia na modro, je Svetový deň povedomia o autizme

Svätý Teodul jarný vetrík podul, hovorí dnešná pranostika. Meniny má Zita. V nedeľu malá oblačnosť. Teploty 16 až 21 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Známe stavby svietia na modro, je Svetový deň povedomia o autizme
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Zita

Ženské meno Zita má pravdepodobne perzský pôvod a znamená „dievča“. Nositeľky tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme aj Zitka, Zituška.

Zity, ktoré majú meniny 2. apríla, sú zvyčajne obdarené výraznou emotívnosťou, veľkou aktívnosťou a rýchlymi reakciami. Ich zvieracím totemom je holubica, ktorá, podobne ako Zita, je odvážna, svojbytná, elegantná a plná energie.

Tieto ženy sú dokonale spokojné v spoločnosti, ale súkromie si starostlivo chránia. Mali by sa naučiť prijímať prehry. Sú vitálne a majú pevné zdravie.

Zity ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a modrá. Ochrannými rastlinami sú čakanka a fenikel, ochrannými kameňmi jaspis a nefrit.

Slovenská herečka, režisérka ZITA FURKOVÁ, česká herečka ZITA KABÁTOVÁ – to sú zástupkyne žien s menom pripadajúcim podľa slovenského kalendára na 2. apríla.

Stalo sa doma

1827 – Narodil sa v Beckove geológ, hydrogeológ, geograf a botanik-fytopaleontológ DIONÝZ ŠTÚR, zakladateľ modernej geológie Západných Karpát a priekopník darvinizmu na Slovensku. Zomrel 9.10.1893.

1944 – Zomrel v Prešove hudobný skladateľ, pedagóg a organista MIKULÁŠ MOYZES, priekopník realistických tendencií v slovenskej hudbe a predchodca slovenskej hudobnej moderny. Narodil sa 6.12.1872.

1971 – Zomrel v New Yorku (USA) maliar, grafik a pedagóg FRANTIŠEK REICHENTÁL. V rokoch 1917–1922 pôsobil ako učiteľ kreslenia v Irkutsku (oblasť v Rusku). Potom prišiel do Bratislavy, kde si založil maliarsku školu. V rokoch 1933–1938 bol profesorom na škole umeleckých remesiel v Bratislave. Od roku 1948 žil v USA. Narodil sa 6.5.1895 v Leh­niciach.

1995 – Zomrel v Michalovciach hrnčiarsky majster, keramikár a výtvarník MICHAL PARIKRUPA-ŠIPÁR. Narodil sa 24.2.1909.

1973 – Začala výstavba najväčšieho slovenského sídliska bratislavskej Petržalky.

1993 – Ako prvá v strednej Európe začala v hlavnom meste Slovenska pôsobiť Bratislavská opčná a termínová burza.

Stalo sa vo svete

1513 – Španielsky moreplavec a dobyvateľ Ponce de Leon objavil Floridu a vyhlásil ju za španielske vlastníctvo, no neuvedomoval si že ide o americký kontinent.

1657 – Zomrel rímskonemecký cisár, český a uhorský kráľ FERDINAND III. HABSBURSKÝ. Narodil sa 13.7.1608.

1792 – Dolár sa stal menovou jednotkou v USA.

1805 – Narodil sa dánsky spisovateľ a autor známych rozprávok (napr. Statočný cínový vojačik, Snehová kráľovná, Škaredé káčatko, Dievčatko so zápalkami, Cisárove nové šaty alebo Malá morská víla) HANS CHRISTIAN ANDERSEN. Zomrel

1946 – V Hamburgu vyšlo prvé číslo nemeckého denníka Die Welt.

1998 – Súd vo francúzskom Bordeaux odsúdil za zločiny proti ľudskosti na desať rokov väzenia francúzskeho nacistického kolaboranta Maurica Papona. Okrem trestu odňatia slobody súd rozhodol, že Papon na toto obdobie stratí občianske, osobné a rodinné práva.

2000 – Francúzski archeológovia objavili južne od Káhiry 4000 rokov starú egyptskú pyramídu kráľovnej, v ktorej na veľké prekvapenie objavili texty s modlitbami, dovtedy prítomné iba v pyramídach faraónov – mužov.

Skladba dňa

2. apríla oslavuje narodeniny Branislav Jobus, slovenský spevák, hudobník, spisovateľ a zakladateľ hudobného festivalu Vrbovské vetry. Narodil sa v Piešťanoch. Poznať ho môžete ako lídra skupín Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi či prostredníctvom hudobného projektu Abusus. Je preňho typická silná dávka vtipu, recesie a lokálpatriotizmu a v neposlednom rade neštandardné hudobné nástroje.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM