Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Zrážky sa pomaly vytratia, pochmúrna obloha ešte ostáva

V sobotu bude prevažne polooblačno a ešte daždivo. Teploty 8 až 13 stupňov C. Pranostika hovorí: Keď na Sergeja vetry dujú, po celú zimu nás navštevujú.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Zrážky sa pomaly vytratia, pochmúrna obloha ešte ostáva
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne malá oblačnosť. Miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 11 až 13, pri dlhšie trvajúcej hmle okolo 9 st. Slabý vietor.

Stred: Prevažne malá, spočiatku zväčšená oblačnosť. Miestami hmlisto. Možnosť slabých zrážok. Najvyššia denná teplota 10 až 14, pri dlhšie trvajúcej hmle okolo 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.

Východ: Oblačno až zamračené, miestami hmlisto, na mnohých miestach dážď alebo mrholenie. Neskôr od západu ustávanie zrážok a večer aj zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.

Meniny má Sergej

Mužské meno Sergej má latinský pôvod a význam mena je „sluha, strážca“. Obľúbené je hlavne v Rusku. Sergejovia sú muži dvoch tvárí. Jedna vyniká pozoruhodnými myšlienkami a druhá je schopná uskutočniť ich.

Sú súčasne navrhovateľmi aj realizátormi. Ako schopní a inteligentní ľudia zavŕšia štúdium bez výraznejšej námahy. Stávajú sa z nich skvelí vyjednávači. V citovom živote sú nestáli. Je to dôsledok ich vnútornej duality, ktorá ich často stavia pred voľbu.

Stalo sa doma

1885 – Zomrel v Drienčanoch (okres Rimavská Sobota) folklorista, zberateľ ľudových piesní a povestí, predstaviteľ štúrovskej generácie PAVOL DOBŠINSKÝ. Z jeho tvorby sú najznámejšie Slovenské povesti a Prostonárodné slovenské povesti. Narodil sa 16.3.1828.

1997 – Prvú operáciu na Slovensku na otvorenom srdci uskutočnil lekársky tím Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach.

Stalo sa vo svete

1811 – Narodil sa maďarský skladateľ, klavírny virtuóz, pedagóg, dirigent a významná osobnosť hudobného novoromantizmu FERENC (FRANZ) LISZT. Zomrel 31.7.1886.

1978 – pápež Ján Pavol II. bol oficiálne uvedený do úradu pápeža

2010 – Medzinárodná vesmírna stanica dosiahla rekord v najdlhšej nepretržitej obývanosti objektu vo vesmíre človekom: kozmická loď bola kontinuálne obývaná od 2. novembra 2000, teda 3641 dní.

Skladba dňa

Catherine Deneuve, ktorá dnes oslavuje 73 rokov, nie je iba známa francúzska herečka, ale má za sebou aj spevácku skúsenosť. Vypočujte si vždy šarmantnú herečku v netradičnej podobe.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM