Monika Vengrínová Tlačové správy

Rastlina s nádychom exotiky: Oživte svoju veľkonočnú výzdobu a vnesne si do domu farby a optimizmus

Zimu vystriedala jar, konečne sa začína otepľovať a čochvíľa sú tu najkrajšie sviatky jari. Kroky mnohých z nás smerujú do prírody na bahniatka, iní si začínajú odkladať vyfúknuté vajíčka a niektorí premýšľajú nad veľkonočnou výzdobou svojho domova. My pre vás máme tip, ako si ju krásne oživiť.

Ilustračný obrázok k článku Rastlina s nádychom exotiky: Oživte svoju veľkonočnú výzdobu a vnesne si do domu farby a optimizmus
7
Galéria

Poznáte bromélie? Sú krásne, optimistické, pestrofarebné, tropické a posvätné s výnimočným vzhľadom. Medzi izbovými rastlinami vynikajú a vnášajú medzi ne exotickú krásu. Ak chcete tohtoročnú veľkonočnú výzdobu oživiť, žltá bromélia je na to ako stvorená. Krásnou dekoráciou sú však i červené, ružové, biele, či oranžové.

Veď vyberať si je skutočne z čoho. Vo voľnej prírode totiž existuje až 1600 rôznych druhov. Medzi bežne dostupné a obľúbené u nás sú druhy ako guzmánia, vriesea, aechmea, či tillandsia. Pestovať však môžete aj ovocné odrody, napríklad ananás, pričom ako izbová rastlina je známy najmä ozdobný.

Viac bromélií, viac farieb, väčšia pastva pre oči

“Bromélie najlepšie vyzerajú v skupinách, pretože ich neobvyklé farby a tvary ružíc, listov a listeňov najviac vynikajú. S ich farbami sa možno pohrať a prepojiť ich farebnosť so zvláštnou príležitosťou, akou Veľká Noc zaručene je,” prezradil florista sietí kvetinárstiev Kvety Victor Slavomír Šebest, pričom poznamenal, že moderný spôsob vystavenia bromélií je bez pôdy s tým, že korene sú obalené v machu alebo v priehľadnom sklenenom kvetináči.

Skúsený florista pri kúpe bromélií odporúča sledovať, či nemá poškodené alebo zažltnuté spodné listy. Určite sa tiež nezabudnite uistiť, že rastlinka nie je príliš vlhká. Pri preprave z kvetinárstva do vašej obývačky dbajte o to, aby bola kvetina dobre zabalená, najmä v chladnejšom počasí. Pred odchodom z nákupov domov sa teda určite zastavte napríklad v niektorom z kvetinárstiev Kvety Victor, kde zoženie naozaj ukážkové bromélie.

A čo s touto kráskou doma?

“Bromélie patria medzi rastliny nenáročné na starostlivosť. Umiestnite ich na teplé miesto, ale nie na priame slnko. V letných mesiacoch môžu byť aj vonku, avšak len v prípade, že rastlina má tieň stromov, aby ste zabránili jej spáleniu,” radí Šebest a upozorňuje, že bromélie je dobré zalievať najmä do listovej ružice a v kvetináči alebo v inej nádobe udržiavať pôdu len mierne vlhkú.

“Zalievanie raz za týždeň je dostačujúce. Je nutné pravidelne vymieňať vodu v listovej ružici, aby sa v nej nehromadil “neporiadok”. Rastline môžete tiež zľahka orosiť listy. Pozor však dajte na to, aby ste počas kvitnutia nerosili kvetný klas,” upozorňuje florista a dodáva, že ak chcete rastlinke zaistiť dlhé a bohaté kvitnutie, raz mesačne ju prihnojte roztokom hnojiva.

PR: Za obsah zodpovedá objednávateľ správy

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM