Peter Handzuš Rôzne

Rekonštrukcia Chaty pod Rysmi pokračuje

Rekonštrukcia Chaty pod Rysmi prechádza do druhej etapy.

V stredu 15. júna sa začne druhá stavebná sezóna rekonštrukcie najvyššie položenej chaty vo Vysokých Tatrách Chaty pod Rysmi. Jej rekonštrukcia sa začala minulý rok, pričom počas letnej sezóny 2010 sa podarilo postaviť už viac ako polovicu stavby.

Predseda Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES Igor Koller informoval, že sa dokončila časť jedálne a ubytovacia časť na poschodí. „Stavba bez ujmy prečkala tatranskú zimu a tohto roku bude dokončená,“ priblížil Koller. Predpokladaný termín kolaudácie je 15. október. Chata bude po rekonštrukcii o niečo väčšia a jej súčasťou bude aj protilavínový štít, ktorý by ju mal chrániť pred padajúcimi lavínami z neďalekého Ťažkého štítu.

Rekonštrukcia chaty je čiastočne financovaná z pridelenej štátnej dotácie, v minulom roku odhadli náklady na 400.000 eur. „Na dokončenie rekonštrukcie potrebujeme zhruba 180.000 eur, preto je každá finančná a materiálová pomoc tejto výstavbe veľmi potrebná a vítaná,“ dodal Koller. Spoluvlastníkmi chaty sú Klub slovenských turistov a SHS JAMES.

Chata pod Rysmi sa nachádza v nadmorskej výške 2250 metrov, je najvyššie položenou a zároveň aj najmladšou horskou chatou vo Vysokých Tatrách. Postavená bola v roku 1933. Počas jej existencie ju viackrát zasiahli ničivé snehové lavíny z neďalekého Ťažkého štítu, ale aj kamenné lavíny. Chata je východiskom k horolezeckým výkonom v Bielovodskej doline, ale aj v horných častiach Mengusovskej doliny a Zlomísk. Vedie okolo nej turistický chodník na vrchol Rysy s možným prechodom na Morské oko. Otvorená je len počas letnej sezóny.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM