Martin Sýkora Samospráva

Rekonštrukcia kultúrnej pamiatky: V Spišskej Belej zapojili aj nezamestnaných

Svoju históriu si treba vážiť, či už je to budova, chodník alebo umelecké dielo. Na námestí v Spišskej Belej opravujú kultúrnu pamiatku aj ľudia bez práce.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia kultúrnej pamiatky: V Spišskej Belej zapojili aj nezamestnaných
Zdroj: TASR

Na námestí v Spišskej Belej začali s postupnou obnovou renesančnej zvonice, ktorá je kultúrnou pamiatkou. Na opravu strechy získala samospráva dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške 15 000 eur. Na rekonštrukcii zvonice sa podieľajú aj miestni nezamestnaní občania.

V septembri to celé vypukne

V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výber dodávateľa novej strechy, pričom sa podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka predpokladajú náklady vo výške vyše 20 000 eur. S prácami by sa malo začať v septembri. Ako ďalej informoval, okrem týchto prác je nevyhnutné obnoviť aj vonkajšie omietky na fasáde celej zvonice, na ktoré samospráva nemá finančné prostriedky. Prvotné rekonštrukčné práce na zvonici už začali vykonávať v spolupráci s nezamestnanými občanmi mesta.

„V tomto roku chceme odstrániť fasádne omietky do výšky troch až štyroch metrov, nakoľko do takejto výšky bude následne budúci rok potrebné natiahnuť nové sanačné omietky. Odstránenie omietok realizujú nezamestnaní z nášho mesta, pracujúci cez úrad práce, ktorí si musia odpracovať dávky v hmotnej núdzi v trvaní 32 hodín mesačne,“ vysvetlil Bieľak.

PREČÍTAJTE SI AJ: Spišská Belá opäť investuje: Chodci sa môžu tešiť na nový chodník

Nezamestnaní pracujú, mesto ušetrí

Po dohode so zástupcami z kežmarského úradu práce skupina nezamestnaných v počte šesť až osem osôb dvakrát do týždňa vykonáva pomocné práce na obnove tejto kultúrnej pamiatky. „Teda pre mesto v podstate zadarmo odstraňujú staré omietky na vonkajšej fasáde. Aj na takéto zmysluplné práce sa môžu využiť ľudia evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce,“ doplnil Bieľak. Následná kompletná obnova celej fasády zvonice sa plánuje v roku 2017, a to nielen pre nedostatok finančných zdrojov, ale aj z dôvodu potreby presušenia očisteného muriva obvodových stien.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Spišskej Belej budú súťažiť: Najkraší balkón získa cenu

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM