Monika Vengrínová Rôzne

Rekonštrukcia námestia v Kežmarku nejde bez problémov: Medzi ľuďmi a radnicou sa rozhorel spor!

Rekonštrukcia kežmarského námestia je v plnom prúde. Podľa miestnej samosprávy prebieha v súlade s normami, nevylúčila však prípadné úpravy po skončení kolaudačného procesu, čím reaguje na petíciu podpísanú 756 nespokojnými ľuďmi.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia námestia v Kežmarku nejde bez problémov: Medzi ľuďmi a radnicou sa rozhorel spor!
Foto: Stanislav Černák

Podpísaní pod petíciou nesúhlasia s niektorými úpravami chodníkov na ulici Dr. Alexandra a pri hrade. „Námestie sa bude kolaudovať v zmysle pripraveného projektu, čo sa týka následných úprav, ak sa budú dať niektoré veci zlepšiť aj na vlastné náklady, určite sa budeme usilovať to zrealizovať, minimálne ten chodník ku hradu. Osobne si myslím, že chodníky na ulici Dr. Alexandra spĺňajú normy, máme v meste ďaleko užšie chodníky a nie sú kvôli tomu petície,“ uviedol po zhodnotení petície primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

423 podpisov je podľa radnice neplatných

Ďalej zdôraznil, že samospráva zo 756 podpisov 423 uznala ako neplatné. Ďalších 130 z uznaných je pritom od obyvateľov iných miest a obcí. Opačný názor na vec má šéf petičného výboru Alexander Birčák, ktorý bol pri odovzdávaní petície optimistickejší. „Všetky zúčastnené strany, teda mesto, pamiatkari a architekt, považujú súčasný stav chodníkov za najlepší možný. To, že bol zrušený chodník od Kežmarskej reštaurácie ku hradu je v poriadku, ľudia majú prejsť na druhú stranu cesty a majú chodiť po okruhliakoch, ktoré vedú od administratívnej budovy hradu k vstupnej bráne. Možné rozširovanie chodníkov na ulici Dr. Alexandra by bolo podľa nich hybridné, pritom ten hybrid by iba lemoval to, ako sú postavené domy,“ konštatoval Birčák s tým, že je rozčarovaný, ako sa úradníci postavili k petícii a je už podľa nich na zmeny neskoro.

Mesto však tvrdí, že na opačnej strane ulice Dr. Alexandra, ako sú predmetné chodníky zúžené, sú komunikácie dostatočne široké. Zároveň pri hrade je podľa samosprávy možné spevnenú plochu využiť na chodenie, pokiaľ tam nie sú autá, dať jej ale status chodníka nie je možné, keďže ide o vstup na parkovisko. K zrušeniu chodníka ku hradu od reštaurácie sa pristúpilo podľa stavebného odboru kvôli tomu, aby sa vyriešila statická doprava. Architektonická súťaž na rekonštrukciu kežmarského námestia prebiehala ešte koncom 90-tych rokov minulého storočia. V rámci nej boli akceptované všetky požiadavky verejnosti a výstupom bola dokumentácia, ktorá bola znovu prerokovaná cez verejnú vyhlášku.

Nevidia dôvod pre zmenu

„Vznesené pripomienky prevažne od podnikateľov a ľudí tam žijúcich boli akceptované a premietnuté do konečného riešenia. Mesto teda požiadalo o finančné prostriedky z eurofondov, po verejnom obstarávaní sa s odstupom času pristúpilo k samotnej realizácii. Sme toho názoru, že občania mali možnosť sa vyjadriť, teraz v tomto štádiu už priestor na nejakú väčšiu zmenu riešenia nie je. Jednak sme limitovaní zmluvou s poskytovateľom finančných prostriedkov a projekt je mesiac a pol pred ukončením, takže nie je už priestor ani na rokovanie s riadiacim orgánom, ktorý nám poskytol dotáciu,“ vysvetľuje vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Kežmarku Eva Kelbelová.

Samospráva podľa nej nevidí dôvod pre zmenu, okrem toho najbližších päť rokov podľa zmluvných podmienok ani nesmie na projekte nič meniť. „Je možné robiť zmeny na vlastné náklady, ale tie je potrebné vopred prerokovať a získať na ne súhlas riadiaceho orgánu. Teraz už na to nie je priestor, pretože to nestihneme prerokovať. Veľakrát sa pri realizácii európskych projektov musíme prispôsobiť požiadavkám poskytovateľa grantu. Napríklad práve preto bola z rekonštrukcie vylúčená komunikácia na hradnom námestí aj ďalšie cesty,“ doplnila Kelbelová s tým, že po kolaudácii sa pristúpi k istým úpravám, to však už zo zdrojov mesta.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM