Pavol Krupka Kultúra

Rekonštrukčné práce na Tatranskej galérii by sa mali skončiť v novembri

Posledná etapa rekonštrukcie budovy Tatranskej galérie v Poprade prebieha plynule, do novembra by mali byť práce hotové. Dnes bol na kontrolnom dni v galérii aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukčné práce na Tatranskej galérii by sa mali skončiť v novembri
Zdroj: Dnes24.sk

Po obhliadke konštatoval, že je maximálne spokojný s prácami a verí, že hlavná časť obnovy TG bude týmto projektom dokončená.

Obnova uvedenej časti galérie je financovaná zo štrukturálnych fondov Európskej únie a náklady sa vyšplhajú približne na 850.000 eur. Projekt začali realizovať ešte v minulom roku. „Realizuje sa rekonštrukcia komína a suterénu, osvetlenia a bezbariérového prístupu. Verím, že v novembri sa to podarí všetko dokončiť a budeme sa môcť prísť pozrieť na celkom obnovenú budovu,“ dodal Chudík.

Za posledných dva a pol mesiaca sa zrealizovala sanácia muriva proti vlhkosti okolo celej galérie a takisto sa odvlhčil aj suterén.„Reali­zovali sa aj statické injektáže, dali sme vyhotoviť aj projekt na celkovú rekonštrukciu komína, čo bolo veľmi náročné, a postupne sa dokončuje suterénna úprava. Potom budeme pokračovať v interiéri a na záver prejde obnovou aj okolie elektrárne a nádvorie,“ konkretizovala riaditeľka galérie Anna Ondrušeková.

Okrem stavebných prác, ktoré si vyžiadajú asi 650.000 eur, v galérii pracujú aj na obnove vnútorného vybavenia tohto kultúrneho stánku. „Konečne budeme mať dokonalú techniku, ktorá bude slúžiť najnovším trendom v umení, čiže kamerovú a premietaciu techniku, budeme mať vlastné ozvučenie, ktoré sme si doteraz požičiavali za drahé peniaze, vlastné osvetlenie a, samozrejme, aj galerijné osvetlenie, ktoré bude moderné,“ vymenovala Ondrušeková. Po ukončení týchto prác by mala TG spĺňať parametre modernej európskej galérie.

Vďaka poslednej etape rekonštrukcie by mal vzniknúť aj veľkolepý vstup do galérie, doteraz sa vchádzalo cez služobný vchod. „Návštevníci budú vchádzať do artshopu a do takej malej kaviarničky. Bude tu zázemie galérie, kde bude aj kamerový systém, pokladnica, šatňa pre návštevníkov. Stred suterénu bude využívaný na kaviareň a reštauráciu, myslím si, že to budú veľmi atraktívne priestory. A ďalšia časť suterénu budú naše skladové priestory,“ uzavrela Ondrušeková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM