Webnoviny - Rôzne

Rezort hospodárstva chce dotovať kúpu kolektorov aj kotlov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITABRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo hospodárstva SR (MH) plánuje naďalej dotovať kúpu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu. “Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh zákona o poskytovaní dotácií, v ktorom navrhuje pokračovať v poskytovaní dotácií pre domácnosti,“ informoval agentúru SITA rezort hospodárstva. Poskytovanie dotácií na kolektory a kotly sa podľa pôvodného výnosu prijatého bývalým vedením ministerstva malo ukončiť koncom tohto roka.

Doteraz poskytol štát na kúpu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu dotácie vo výške takmer 3,2 mil. eur. Rezort má tak ešte k dispozícii v rámci programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie približne 4,8 mil. eur. Bývalá vláda totiž vyčlenila na kolektory a kotly celkovo 8 mil. eur. Najviac majú domácnosti záujem o dotácie na kúpu slnečných kolektorov. Celkovo ministerstvo doteraz schválilo 3 248 žiadostí, z toho 2 686 boli žiadosti o poskytnutie dotácie na kúpu slnečných kolektorov a 562 na kotol na biomasu. Ministerstvo celkovo dostalo 3 861 žiadostí o poskytnutie dotácie v rámci programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie.

Podľa návrhu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva hospodárstva, ktorý by mal nahradiť výnosy rezortu, bude môcť záujemca pri kúpe kotla na biomasu získať od štátu dotáciu vo výške 30 % z ceny kotla, maximálne však 1 000 eur. Dotácie na slnečné kolektory sa budú vzťahovať na inštalovanú plochu kolektora. Pri inštalácii v rodinnom dome do ôsmich metrov štvorcových je výška dotácie najviac 200 eur za jeden meter štvorcový, respektíve najviac 50 eur za meter štvorcový na rozsah nad plochu osem metrov štvorcových. Pri bytovom dome bude dotácia na slnečné kolektory najviac 100 eur za jeden meter štvorcový, avšak maximálna dotácia je obmedzená na tri metre štvorcové na každý byt v bytovom dome.

Domácnosti si môžu podať žiadosť o poskytnutie dotácie po ukončení inštalácie zariadenia prostredníctvom pracovísk administrátora programu, Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach. V prípade rodinných domov si žiadosť môžu podať vlastníci nehnuteľnosti na oba typy zariadenia. V prípade bytových domov je možné žiadať len o podporu na slnečné kolektory a žiadateľom by mal byť správca alebo spoločenstvo vlastníkov bytov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM