Aktualizované Rôzne

Výrobca Nutelly sa bráni, že čokoládovú pochúťku obchody sťahujú z predaja

V Taliansku beží kampaň oslavujúca 70. výročie spoločnosti Ferrero a pri tej príležitosti vyvracia výrobca mýty o škodlivosti palmového oleja.

Ilustračný obrázok k článku Výrobca Nutelly sa bráni, že čokoládovú pochúťku obchody sťahujú z predaja
Zdroj: pixabay.com

Problémy čokoládovej pochúťky Nutella začali ešte v máji minulého roka. Európsky úrad zaoberajúci sa potravinovými štandardmi European Food Standards Authority (EFSA) vydal varovanie pred palmovým olejom používaným pri jej výrobe.

Ten totiž môže spôsobovať rakovinu a najväčšie riziko predstavuje pre deti. Už mierne konzumovanie čokoládového výrobku je vraj pre ne rizikové.

Spoločnosť Ferrero sa proti týmto tvrdeniam ohradila a v Taliansku zaplatila reklamnú kampaň, ktorá má vyvrátiť správy o tom, že palmový olej používaný pri výrobe Nutelly môže spôsobovať rakovinu.

„Vyrábať Nutellu bez palmového oleja by znamenalo, že namiesto originálneho produktu ponúkneme podradnú náhradu. Bol by to krok späť,“ uviedol pre agentúru Reuters Vincenzo Tapella z Ferrera.

Nutellu stiahlo z predaja viacero významných talianskych supermarketov vrátane reťazca Coop, ktorý je najväčším na Apeninskom polostrove, zneli informácie, ktoré prevzali viaceré médiá.

Nutellu sme nestiahli

Podľa spoločnosti Ferrero tieto informácie nie sú pravdivé. „Potvrdzujeme, že Nutella nikdy nebola stiahnutá z regálov supermarketov v žiadnej krajine. Talianska sieť supermarketov COOP stiahla len výrobky vlastných značiek, ktoré obsahovali palmový olej…Spoločnosť Ferrero starostlivo vyberá kvalitné suroviny a uplatňuje špecifické výrobné procesy, ktoré obmedzujú prítomnosť kontaminačných látok na minimum, absolútne v súlade s parametrami definovanými EFSA. Naviac naše tímy kontroly kvality neustále tieto faktory sledujú a garantujú bezpečnosť našich výrobkov pre spotrebiteľov,“ uvádza v písomnom stanovisku výrobca.

Ako je všeobecne známe, škodlivé látky sa môžu vyskytovať aj v ďalších rastlinných olejoch a margarínoch. Podľa odborných štúdií, ktoré potvrdila aj EFSA, boli nájdené práve v palmovom oleji. „EFSA nikdy priamo nereferoval k výrobku Nutella,“ znie v stanovisku.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Nutella
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM