Monika Vengrínová Rôzne

Rodičia budúcich prváčikov, zbystrite pozornosť: Takto budú prebiehať zápisy do prvých ročníkov

Má váš škôlkar od septembra nastúpiť na základnú školu? Neprešvihnite termínu zápisu. Ten sa začína v pondelok 3. a končí v stredu 5. februára.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia budúcich prváčikov, zbystrite pozornosť: Takto budú prebiehať zápisy do prvých ročníkov

V základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Poprad sa zápis detí do 1.ročníka pre školský rok 2014/2015 uskutoční v prvý plný februárový týždeň. Zápisy sa začnú v pondelok 3. februára, pokračovať budú v utorok 4. a posledné zápisy prebehnú v stredu 5. februára, a to každý deň od 13:00 do 17:30.

Po niekoľkých rokoch nastúpi do školy viac detí, ako z nej odíde

„Podľa informácií z evidencie obyvateľstva by malo na zápis prísť 475 detí z Popradu a 20 detí z Gánoviec, ktoré majú v Poprade školský obvod. V celkových číslach je to o 20 detí viac, ako v minulom roku. Po prvýkrát po dlhom, niekoľkoročnom období príde do škôl viac detí, ako z nich odíde. Vlani odišlo z 9.ročníkov 500 žiakov a do 1.ročníka nastúpilo 479 žiakov. Teraz odíde 449 žiakov 9.ročníkov a nastúpi 495 prvákov,“ uviedla Edita Pilárová z oddelenia školstva Mestského úradu v Poprade.

O mieste zápisu v príslušnej základnej škole sa rodičia dozvedia na webovom sídle školy, v priestoroch materských škôl, na dverách hlavného vchodu do budovy školy a na iných verejne prístupných miestach, ako sú obchody, zdravotné strediská, vchody do bytových domov a pod. Zápis sa uskutočňuje zábavnou, obvykle rozprávkovou formou.

Rodičia, ktorí prídu zapísať svoju ratolesť, budú musieť uviesť meno a priezvisko dieťaťa, jeho dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo a trvalé bydlisko. Požadujú sa tiež údaje o samotných rodičoch, a to meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov a ďalšie špecifické údaje, ktoré si určí konkrétna škola.

Ak chcete odklad, musíte o to písomne požiadať

Do prvého ročníka je rodič, prípadne iný zákonný zástupca, povinný zapísať dieťa po dovŕšení jeho šiesteho roku, pričom tento vek musí dovŕšiť najneskôr 31.augusta 2014. Ak však rodič chce odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, musí o to požiadať písomne a doložiť odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorasť a tiež príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. O odklad môže požiadať aj materská škola, a to na základe predchádzajúceho odporúčania zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ale vždy s informovaným súhlasom rodiča.

Žiak by si mal plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole v tom školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt. Avšak v prípade, že rodičia chcú svoje dieťa prihlásiť do inej školy, môžu tak urobiť v prípade, že má daná kola v inom školskom obvode kapacitné možnosti.

O prijatí či neprijatí sa dozviete do konca mája

Do školy môže byť zapísané aj dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami alebo s nadaním, a to na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu a odporúčania zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a všeobecného lekára pre deti a dorast.

Ak dieťa bude navštevovať základnú školu v zahraničí, zákonný zástupca ho musí prihlásiť aj do kmeňovej školy na Slovensku a dohodnúť si podmienky vzdelávania a komisionálnych skúšok s kmeňovou školou.

Spôsob, formu a priebeh zápisu si škola určuje samostatne. O prijatí dieťaťa rozhodne riaditeľ školy vydaním rozhodnutia do 31.5.2014.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM