Monika Vengrínová Rôzne

Rok 2013 je Rainerovým rokom. Pripomínať ho bude množstvo podujatí

Pri príležitosti výročia príchodu Johanna Georga Rainera, jednej z najvýznamnejších osobností Vysokých Tatier, práve do tohto regiónu a následné výročie výstavby Rainerovej chaty si tento rok pripomenieme sériou zaujímavých podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2013 je Rainerovým rokom. Pripomínať ho bude množstvo podujatí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Celý tento rok sa bude niesť v znamení výročí, ktoré sú viazané na Starý Smokovec a na osobnosti, ktoré ho rozvíjali, a to predovšetkým v 19.storočí. V rámci toho si pripomenieme 180.výročie Rainerovho príchodu do Tatier, kde začal podnikať a rozvíjať turistický ruch a následne na to 150.výročie postavenia Rainerovej chaty, ktorá bola prvým turistickým útulkom na územní Vysokých Tatier a ktorá je dodnes zachovaná a slúži turistom. Jej znovuotvorenie pred pätnástimi rokmi sa ukázalo ako veľký prínos jednak pre históriu, ale aj pre turistický ruch vo Vysokých Tatrách,“ uvažuje chatár Peter Petrás.

Príchod J.G.Rainera do Smokovca sa datuje do roku 1833, keď tu podpísal zmluvu s grófom Csákym o prenájme tohto miesta. O tridsať rokov neskôr tu bola postavená spomínaná turistická útulňa, ktorá je dnes obľúbeným miestom turistov. Rainer tak bol nepochybne jednou z najvýznamnejších osobností Tatier 19.storočia.

Prvé podujatie sa uskutočnilo v stredu

„Sériou podujatí chceme podať istý obraz o osobnosti, ktorá ako prvá začala realizovať organizovaný cestovných ruch vo Vysokých Tatrách, pretože sa veľmi často zabúda na to, že to bol práve Rainer,“ zdôraznil jeden z realizátorov projektu Mikuláš Argalács.

Prvým podujatím v rámci Rainerovho roka bol pietny akt spomienky na Rainera na cintoríne v Spišskej Sobote položením venca a zapálením sviečky, a to v deň jeho narodenín v stredu 3. apríla.

Gróf Csáky a Rainer podpíšu zmluvu o prenájme Smokovca

„V júni bude nasledovať divadlo v prírode, ktorým chceme ukázať, ako došlo k podpisu zmluvy medzi Csákyovcami a Rainerom o prenájme Smokovca,“ premýšľa Argalács, ktorý k predstaveniu pripravuje námet a scenár. Samotné divadlo odohrajú 15. júna divadelníci zo zoskupenia Comedia.

V rovnakom čase ako spomínaný štylizovaný akt podpísania zmluvy v Starom Smokovci tiež bude do užívania verejnosti odovzdaný Rainerov chodník. Slávnostné otvorenie a túra budú viesť po trase Starý Smokovec od prameňov, cez besiedku, Hrebienok, Vodopády Studeného potoka, k Rainerovej útulni a späť do Starého Smokovca.

Deň Rainerovej chaty sľubuje zaujímavý program

17.augusta sa tiež uskutoční tradičný Deň Rainerovej chaty pri príležitosti 150.výročia jej otvorenia a zároveň 50.výročia začiatku pôsobenia chatára z Rainerky Petra Petrása vo Vysokých Tatrách. Hrať bude Goralská muzika, turisti si budú môcť vyskúšať nosičský chlebíček so 70-kilogramovým nákladom na chrbte, tešiť sa môžu i na guláš a pre deti budú pripravené rôzne hry. Pri tejto príležitosti by mal prebehnúť aj krst knihy Na chodníku chodník. „Ide o súhrn poviedok, v ktorých budem účinkovať ja a moji priatelia, ktorých som v Tatrách stretol,“ hovorí Petrás.

Klasický program bude obohatený i o nové prvky, ako napríklad národopisnú vychádzku občanov Spišskej Soboty po miestach pôsobenia Rainera v Tatrách, či o jazdu Kométy s dominantnou témou Rainerovskej doby a podobne

Rainerov rok v októbri ukončí konferencia

Sériu podujatí v rámci Rainerovho roka ukončí konferencia o osobnostiach Vysokých Tatier 19. storočia. „Všetko sa začalo v 19. storočí, kedy to odštartovali veľmi silné osobnosti. Okrem Rainera napríklad Dr. Szontagh, vtedy ešte mladý Dr. Guhr, ale svoj podiel na rozvoji Tatier má aj zemepán Szentiványi. V tomto období sa tiež začalo horské vodcovstvo, ktorého významnou osobnosťou bol Johann Franz st., na Podhorí zase pôsobil Dávid Husz,“ vymenúva osobnosti Tatier Argalács. Ich prínos by sa mal zhodnotiť práve na spomínanej konferencii, ktorá sa uskutoční v októbri a bude venovaná predovšetkým odbornej verejnosti, učiteľom histórie, dejepisu, regionálnym historikom a novinárom.

Rok 2013 je Rainerovým rokom. Pripomínať ho bude množstvo podujatí
13
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Rok 2013 je Rainerovým rokom. Pripomínať ho bude množstvo podujatí
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM