Martin Sýkora Samospráva

Rok 2016 bol pod Tatrami rokom prípravy: Tento rok bude rokom realizácie

V roku 2016 sa v Kežmarku s investičnými akciami doslova roztrhlo vrece. Podľa vedenia radnice znamenali krok dopredu vo vylepšovaní a modernizovaní mesta.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2016 bol pod Tatrami rokom prípravy: Tento rok bude rokom realizácie
Zdroj: TASR

Veľa aktivít, veľa investícií

Kežmarok bilancoval uplynulý rok, v ktorom nebola núdza o mnoho investičných akcií. Z toho vyplýva, že podtatranské mesto je na vzostupe.

„Ťažko povedať, ktorá investícia je najdôležitejšia. Pre mňa osobne to bolo odovzdanie bytov pre 32 prevažne mladých rodín v náklade 1,6 milióna eur,“ uviedol primátor Ján Ferenčák.

Okrem toho sa Kežmarčanom podarilo presťahovať Mestskú knižnicu do budovy na Hlavnom námestí č. 64 (765-tisíc eur), modernizovať verejné osvetlenie (Ul. Gen. Štefánika, Tatranská a Krvavé pole a U. D. Fischera za 97-tisíc eur). Investovalo sa do budov základných škôl, nasledovali opravy chodníkov a parkovísk, socha Svetlonosky v zrekonštruovanom parku či nové vianočné osvetlenie.

Zdroj: TASR

Kežmarok chce lákať firmy

V uplynulom roku sa investovalo aj do rekonštrukcie kežmarského hradu, pričom jeho obnova bude pokračovať do leta. Uplynulý rok mesto sprevádzalo niekoľko pozitívnych správ, išlo napríklad o úspešný ročník festivalu Európske ľudové remeslo, ktorý bol venovaný cechu hrnčiarov a kníhviazačom. Rozšíriť svoju pôsobnosť v Kežmarku sa rozhodla firma Hengstler, s.r.o. Táto investícia podľa primátora zastabilizuje prácu pre 300 ľudí a zároveň vytvorí ďalších zhruba 50 – 70 nových pracovných miest.

„Ukončili sme prvú etapu výstavby priemyselného parku, budeme pokračovať vo výstavbe druhej,“ priblížil primátor.

Dobré finančné zdravie potvrdilo aj INEKO. Ako zhodnotil Ferenčák, mesto obsadilo ôsmu priečku v rámci Slovenska a patrí mu prvé miesto v rámci Prešovského samosprávneho kraja. „Transparentnosť sme si zlepšili o 31 miest a chceme pokračovať v nastavenom trende,“ zdôraznil primátor a zároveň dodal, že do tohto roku vstúpilo mesto bez úverov.

Zimák do konca roka

Najvýznamnejším podujatím uplynulého roka bolo výjazdové zasadnutie vlády SR. Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur. Vláda prerokovala dôležitý dokument, a to návrh Akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok. Pre región sa predpokladá, že v rokoch 2016 – 2020 sa použije z verejných zdrojov 52 miliónov eur. Z financií by sa mal dokončiť napríklad zimný štadión. Podľa Ferenčáka by mal byť hotový do konca roka v náklade zhruba 2 milióny eur.

Dôležitým bodom v uplynulom roku bola aj snaha o urovnanie sporov z minulosti so susednou obcou Ľubica v prospech občanov Kežmarku. V roku 2016 bola zostavená komisia, ktorá má pomôcť vyriešiť spor o katastrálne územie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM