Peter Handzuš Rôzne

Rokovanie NATO vo Vysokých Tatrách

Vysoké Tatry sa stanú od piatka do nedele (17.-19.9.) dejiskom rokovania najvyššieho vojenského orgánu Severoatlantickej aliancie - Vojenského výboru NATO.

Náčelníci obrany 28 členských krajín aliancie na čele s predsedom Vojenského výboru NATO, talianskym admirálom Giampaolom di Paolom zasadnú, aby prerokovali otázky súvisiace s transformáciou aliancie, budúcnosťou operácií, ktoré prebiehajú pod velením aliancie a ďalšie významné okruhy tém. TASR o tom dnes informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga.
Konferenciu organizuje Generálny štáb (GŠ) OS SR s priamym zapojením sa Ministerstva obrany (MO) SR, pričom na prípravách sa podieľajú aj iné štátne orgány a samospráva. „Spolu s národnou pracovnou skupinou, vytvorenou pre organizáciu konferencie, na jej príprave pracujú aj členovia Medzinárodného vojenského štábu NATO,“ poznamenal Vanga. Hostiteľom podujatia je náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík. „Hostí na úvodnom rokovaní privíta aj predsedníčka vlády SR Iveta Radičová,“ uviedol hovorca OS SR.
Vo Vysokých Tatrách sa zíde viac ako 450 významných hostí zo zahraničia. „Ide o prezentáciu nielen rezortu obrany, ale celého Slovenska a najmä regiónu, kde sa konferencia a jej sprievodné aktivity odohrávajú,“ zdôraznil Vanga. Zároveň pripomenul, že Slovensko bude mať česť privítať na výjazdovom rokovaní najvyššie vojenské velenie NATO. „Budeme sa snažiť, aby bola celá konferencia zorganizovaná na najvyššej úrovni, čo sa týka zabezpečenia, bezpečnosti a zároveň aby obyvatelia Vysokých Tatier nepocítili počas konania sa tohto podujatia žiadne obmedzenia,“ poznamenal hovorca.
Vojenský výbor NATO organizuje výjazdové zasadnutie raz ročne vždy v jednej z členských krajín NATO. Pred nami to bolo Portugalsko, v roku 2011 preberá štafetu Španielsko. Ďalšie rokovanie výboru na Slovensku sa teda uskutoční až o 28 rokov.
Na programe rokovania vojenského výboru je okrem budúcej podoby aliancie a jej transformácie aj Nová strategická koncepcia NATO. Náčelníci obrany budú takisto hovoriť o operáciách medzinárodného krízového manažmentu, pričom rezonovať bude najmä operácia ISAF a KFOR v Kosove. Hovoriť sa bude o možnostiach zvyšovania spôsobilosti aliancie v obmedzenom zdrojovom prostredí.
Najvyšší vojenský orgán NATO je zložený z náčelníkov obrany všetkých 28 členských krajín. Ako skupina sa stretávajú najmenej trikrát do roka. Predseda Vojenského výboru je volený náčelníkmi obrany členských krajín NATO, spravidla na trojročné obdobie. Reprezentuje ich stanoviská na konsenzuálnom základe ako hlavný vojenský poradca generálneho tajomníka, Severoatlantickej rady a ďalších dôležitých súčastí v rámci NATO. Vojenský výbor predstavuje významný zdroj odborných vedomostí a skúseností, rozhoduje o vojenských postupoch, stratégiách a plánoch, týkajúcich sa celej aliancie; je kľúčovým nástrojom NATO v oblasti navrhovania a prijímania rozhodnutí.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM