Monika Vengrínová Rôzne

Rómovia v osade sa pustili do roboty: Vlastnými rukami si začínajú stavať domy

V rómskej osade Nový dvor vo Veľkej Lomnici si Rómovia vyhrnuli rukávy a pustili sa do práce na výstavbe nových nájomných domov. Tie si postavia sami v rámci projektu svojpomocnej výstavby. Takúto možnosť dostanú v osade tí, čo si to najviac zaslúžia.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia v osade sa pustili do roboty: Vlastnými rukami si začínajú stavať domy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Pilotný projekt v rámci rómskej reformy svojpomocnej výstavby rodinných domov odštartovali v okrese Stropkov, Veľká Lomnica je druhou obcou zapojenou do projektu. V rámci neho si nové nájomné byty v rómskej osade Nový dvor postavia samotní Rómovia.

V rámci projektu sa vo Veľkej Lomnici začína s výstavbou dvoch rodinných domov, neskôr k nim pribudne ešte jeden. „Týmto projektom chceme viac zapojiť Rómov do pretvárania rómskych osád. Nechceme, aby v osadách stavali domy firmy a zadarmo by ich Rómom odovzdávali. Chceme Rómov aktívne zapájať, pomôcť im získavať zručnosti a vedomosti, ktoré následne môžu zužitkovať na pracovnom trhu, vybudovať u nich vzťah k vlastnému obydliu,“ myslí si Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity s tým, že takýmto spôsobom sa tiež znižujú potrebné financie na výstavbu domov.

Materiál dostanú, dom si musia postaviť sami

Tie si budú stavať samotné rodiny, ktoré boli do projektu vybraté, pričom každá rodina si musí prácu na stavbe zorganizovať sama. Každý dom s rozmermi 8,5 krát 6,5 metra obsahuje jednu bytovúj jednotku, kde bude sociálne zázemie, spálňa, detská izba a kuchyňa spojená s obývačkou. Domy by mali stáť do decembra tohto roka.

Projekt je realizovaný z grantu úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. „Z Európskej únie sa nám podarilo získať 70 miliónov eur na zlepšenie životných podmienok Rómov na Slovensku. Tieto peniaze budeme v nasledujúcich šiestich rokoch využívať na realizáciu projektov najmä svojpomocnej výstavby, pretože chceme, aby pretváranie osád bolo na pleciach samotných Rómov,“ uviedol Pollák

Financie z grantu poslúžia na nákup materiálu, samotnú prácu si noví nájomníci musia vykonať a zabezpečiť sami. Celkové náklady na materiál sú na úrovni 43-tisíc eur z úradu splnomocnenca, ďalších 5-tisíc eur predstavuje spoluúčasť obce.

Domy sa prideľovali podľa zásluh

Rómov, ktorých do projektu zapojili, starosta starostlivo vybral. „Som presvedčený, že pri zadeľovaní týchto domov musí existovať nejaký motivačný faktor, preto som v žiadnom prípade nesúhlasil s formou žrebovania. Jedného z nájomcov sledujem štyri roky počas výkonu mojej funkcie a viem, že dom si zaslúži. Pri aktivačných prácach nemal problém zostávať nad rámec, plniť veci, ktoré sme od neho chceli, aj keď ostatní už odmietali. Je nekonfliktný, veľmi pokorný, vzorne sa stará o svoje deti, ktoré nemajú problém so školskou dochádzkou a momentálne si už našiel i riadnu prácu,“ povedal starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda s tým, že výber nových nájomníkov konzultoval i s rómskymi špecialistami, s terénnymi pracovníkmi i s farárom, ktorý s komunitou úzko spolupracuje. „Viem, že ten výber nikdy nebude optimálny, ale snažili sme sa vybrať takých, ktorí si to zaslúžia a motivovať ich k želanému správaniu i do budúcnosti,“ dodal starosta.

Novopostavené domy budú nájomnými, pričom výška nájmu bude vychádzať zo vstupnej hodnoty investície a bude taká, aby budúci nájomcovia nemali problém s jej platením. Domy bude možné do osobného vlastníctva nadobudnúť až po desiatich rokoch. „Som presvedčený o tom, že nájomná forma bývania je tá najsprávnejšia, pretože keby bola iná, mohlo by tu dôjsť k predmetom ďalšieho predaja alebo iných špekulácií a tiež by sa domy mohli stať predmetom exekúcie,“ uzavrel Pollák.

Svojpomocná výstavba domov v rómskej osade
33
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM