Pavol Krupka Kultúra

Rómska paleta 2014 zaznamenala rekordnú účasť. Ocenené diela môžu zdobiť aj vašu kanceláriu

V priestoroch Podtatranského osvetového strediska v Poprade boli celú jeseň a zimu vystavené ocenené diela 23. ročníka súťaže Rómska paleta. Porota vyberala z viac ako tisícky výtvarných prác, ktoré vytvorili rómske deti z celého Slovenska. Diela sú k dispozícii na zmysluplné využitie.

Ilustračný obrázok k článku Rómska paleta 2014 zaznamenala rekordnú účasť. Ocenené diela môžu zdobiť aj vašu kanceláriu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

V tomto čase sa už v hlávkach rómskych detí z celého Slovenska začínajú črtať výtvarné práce, ktoré na jeseň poputujú do Popradu na 24. ročník súťaže Rómska paleta. V priestoroch Podtatranského osvetového strediska v Poprade – Spišskej Sobote boli do začiatku jari vystavené najkrajšie diela predošlého ročníka tohto podujatia. Niektoré majú už svoje pravidelné miesto v priestoroch popradskej nemocnice, ďalšie sú k dispozícii na zmysluplné využitie. Po dohode s organizátorom je ich možné napríklad vystaviť v kanceláriách alebo v iných verejných priestoroch.

Na 23. ročníku súťaže Rómska paleta sa zúčastnilo 235 škôl v z celého Slovenska. Účastníkmi súťaže boli žiaci základných škôl, špeciálnych základných škôl a základných umeleckých škôl hlásiaci sa k rómskej národnosti alebo k rómskemu etniku. Deti preukazovali zručnosť vo zvládnutí rôznych výtvarných techník a štýlov a tvorili na tému Leto.

Porota, vedená akademickou maliarkou Annou Fedákovou, hodnotila rekordný počet viac ako tisíc prác. Vo svojom záverečnom hodnotení ďakuje pedagógom a zúčastneným súťažiacim za ich talent a chuť pracovať v oblasti výtvarníctva a dodáva, že práca s deťmi je vždy výnimočná a krásna.

Niektoré ocenené diela sme zachytili našou kamerou a spolu s nimi aj slová Zuzany Novákovej, odbornej pracovníčky Podtatranského osvetového strediska, organizátora súťaže.

Aktuálne sú v historickej budove POS vystavené diela z medziokresnej súťažej výstavy Výtvarný salón (do 2. apríla).

Rómska paleta 2014 zaznamenala rekordnú účasť
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM